Hoogstraten - Wortel Kolonie

 

Gemeente

Hoogstraten (Wortel)

Bereken uw route

 

Historiek

Wortel-Kolonie werd in 1822 opgericht als vrije kolonie, naar het voorbeeld van de pauperkolonies in Drenthe, toen het gebied nog tot de Zuidelijke Nederlanden behoorde. Een jaar later werd ten zuiden van Wortel-Kolonie Merksplas-Kolonie ingericht, dat diende als de ‘onvrije’ Kolonie. In Wortel-Kolonie kregen arme families een huisje met grond toegewezen in ruil voor het ontginnen van de woeste heidegrond. Op deze manier ontstond een open en gevarieerd landschap doorsneden met dreven, velden, bossen en vennen.

In 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft met het gevaar tot versnippering en verwaarlozing van de Kolonies als gevolg. Vzw Kempens Landschap werd toen opgericht met als doel dit bijzondere gebied te bewaren en voor het publiek open te stellen. Wortel- en Merksplas-Kolonie zijn vandaag beschermde landschappen met een rijke variatie aan natuur, cultuur en recreatie.

 

Karakteristieken

De Landloperkolonies staan bekend als het best bewaarde geheim van de Kempen. Bijna twee eeuwen menselijk ingrijpen deden een bijzonder gevarieerd landschap ontstaan. Je kan hier al wandelend, fietsend, of ruiterend het gebied verkennen en genieten van de natuur. Vooral Bootjesven en de gebouwen aan het kruispunt van de vier gebouwen zijn de moeite waard!

 

Openstelling

voetgangers:   vrij toegankelijk
fietsers:   vrij toegankelijk
ruiters:  

vrij toegankelijk

 

EvenementenWandelfiches

Wandelfiche 8 - open pdf


Artikels

Nieuwsbrief 1 - open pdf

Nieuwsbrief 2 - open pdf

Nieuwsbrief 3 - open pdf

Nieuwsbrief 4 - open pdf

Nieuwsbrief 5 - open pdf

Nieuwsbrief 9 - open pdf

Nieuwsbrief 10 - open pdf

Nieuwsbrief 11 - open pdf

Nieuwsbrief 12 - open pdf

Nieuwsbrief 19 - open pdf

Nieuwsbrief 20 - open pdf

Nieuwsbrief 21 - open pdf

Nieuwsbrief 23 - open pdf

Nieuwsbrief 24 - open pdf« Terug