Provincie Antwerpen

Wortel-Kolonie

Landlopersverleden

De landbouwkolonie van Wortel werd opgericht in 1822 als een vrije Kolonie, naar het voorbeeld van andere Kolonies in de Noordelijke Nederlanden. Arme gezinnen konden hier verblijven als ze de woeste heidegrond bewerkten.  Op die manier ontstond een open en gevarieerd landschap doorsneden met dreven, velden, bossen en vennen. De Kolonie besloeg meer dan 500 hectare grond! In 1993 kwam er een einde aan dit systeem omdat de wet op de landloperij in België werd afgeschaft. Het uitgestrekte gebied dreigde te versnipperen en verloren te gaan. Gelukkig is Wortel-Kolonie vandaag de dag beschermd zodat fietsers, wandelaars en ruiters kunnen blijven genieten van dit unieke landschap. Schoolkinderen proeven hier dan weer  van het platteland en het boerenleven in ‘De Bonte Beestenboel’. Wandel zeker langs Bootjesven, een ven dat ooit werd gebruikt als zwemvijver voor het personeel van de kolonie. Ook het heraangelegd kruispunt van de vier gebouwen is een bezoek waard. In de zomermaanden bots je misschien wel op de herder met zijn kudde schapen die de grasbermen kort houden. 

Download gratis de Kolonie-app voor smartphones en beleef het verhaal van de landlopers! (beschikbaar in Google play en de app store)

Rol van vzw Kempens Landschap

Onze organisatie werd in 1997 opgericht om dit landschap – en andere bedreigde landschappen – te bewaren.  Het boerderijgebouw van De Bonte Beestenboel is eigendom van Kempens Landschap, maar onze betrokkenheid in dit gebied reikt veel verder. Via allerlei (subsidie)projecten  zorgt Kempens Landschap ervoor dat de Kolonies stilaan uitgroeien tot een aantrekkelijk toeristisch gebied.

Meer nog, samen met tal van partners wil Kempens Landschap de Vlaamse en Nederlandse Kolonies op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO plaatsen. Op 20 januari 2017 werd het transnationale dossier overhandigd aan het Werelderfgoedcomité in Parijs. Kijk voor meer informatie hierover op www.kolonienvanweldadigheid.eu.

Bekijk ook zeker het gebied Merksplas-Kolonie!

Plan je bezoek aan Wortel- en Merksplas-Kolonie op www.kolonie57.be

Kolonie 41

2323 Wortel (Hoogstraten)

Het gebied is steeds toegankelijk voor fietsers en wandelaars.

De grootste dreven zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bezoekerscentrum De Klapekster (www.natuurpunt.be/de-klapekster-hoogstraten

Wandelen en fietsen: Landlopersroute (zie bv. www.kempen.be

Paalkamperen (www.natuurenbos.be/bivakzone-wortel-kolonie-hoogstraten)

Boerderijklassen voor schoolkinderen (http://debontebeestenboel.be)

Download hier een wandeling door Wortel-Kolonie