Provincie Antwerpen
*}

: Informatiemoment 'Digitaliseren landlopersdossiers Wortel- en Merksplas-Kolonie'

Informatiemoment ’Digitaliseren landlopersdossiers Wortel- en Merksplas-Kolonie’

Wanneer


Waar

Kapelstraat 10
2330 Merksplas

Deelnameprijs

gratis

Met financiële steun van de Vlaamse Overheid werden tienduizenden inlichtingenstaten van landlopers uit het Rijksarchief ingescand. Er werden zoekmodules ontwikkeld waarmee iedereen, online of in het bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas-Kolonie op zoek kan gaan naar zijn of haar voorouders uit de Koloniën;Voor het zover is, zijn er nog heel wat helpende handen nodig! Verwerk je graag historische documenten van thuis uit op het online platform https://velehanden.nl ? Wil je zelf het archief induiken om het verhaal van enkele landlopers in detail te reconstrueren? Of help je liever met praktisch werk zoals fotografen in het Rijksarchief?

Programma:

Onthaal tussen 13u30 en 14u

  • De Koloniën van Weldadigheid: een verhaal van verleden, heden en toekomst (Philippe De Backer, directeur Kempens Landschap)
  • Onbekend is onbemind. De archieven van de Rijksweldadigheidskolonies van Merksplas, Wortel en Hoogstraten (Dr. Johan Dambruyne, rijksarchivaris en diensthoofd Rijksarchief Antwerpen-Beveren)
  • Landlopers gezocht... en gevonden. Digitalisering van de inschrijvingsregisters 1892-1920 - van pdf naar persoon - registratie CaVaGa-kaarten Wortel (Marc Sprangers, voorzitter Gevangenismuseum Merksplas)

Pauze

  • Landlopers Wortel- en Merksplas-Kolonie op VeleHanden.nl (Willy Van den Bergh, vrijwilliger Gevangenismuseum Merksplas en projectcoördinator)
  • Welke vrijwilligersprofielen zoeken we? Welke rol kan Erfgoed Noorderkempen spelen bij de begeleiding van de vrijwilligers? (Stijn Marinus, Ergoed Noorderkempen)

Inschrijven kan tot en met 20/2/2020 via Informatiemoment-landlopersdossiers