Provincie Antwerpen

: Rondleiding kasteel Zellaer - dec

Rondleiding kasteel Zellaer - dec

Wanneer


Waar

Oude Baan, 100 0
2820 Bonheiden

Deelnameprijs

4 euro per persoon

Het domein ontstond vermoedelijk in de dertiende eeuw als feodaal waterslot. Verschillende adellijke families bewoonden achtereenvolgens het kasteel. De gracht en de aanleg het parkdomein zijn historisch zeer waardevol. De padenstructuur en waterpartijen werden al opgetekend op de Ferrariskaart uit de achttiende eeuw. In het park staan enkele oude monumentale bomen zoals Ginko, Pterocarya en Linde die vermoedelijk minstens 200 jaar oud zijn. Het park is dan ook beschermd als landschap.

Aan het einde van de negentiende eeuw maakte het vervallen kasteel plaats voor een neogotische waterburcht. De architect Heugenbaarts liet zich wellicht inspireren door een vijftiende-eeuws Frans Loirekasteel voor het ontwerp. Ook het interieur van het kasteel werd in neogotische stijl ingericht. Het kasteeltje met ophaalbrug, kantelen en schietgaten is een uiting van de negentiende-eeuwse geest van romantiek met heimwee naar een roemrijk verleden. In 2001 werd het om die reden beschermd als monument.

Sluit aan bij een rondleiding die start om 14:00 uur en ongeveer 2 uur duurt. 
Kostprijs vier euro per persoon
reserveer tijdig door een e-mail te sturen naar gidsen@kasteelzellaer.be met je naam en telefoonnumer

Routebeschrijving:

Kasteel Zellaer is gelegen langs de Oude Baan, op nummer 100. Parkeren kan in de Lindedreef voor de Kasteelpoort of aan de Ludwinakerk op de hoek van de Putsesteenweg en de Zellaerdreef. Zoekt u het domein met GPS? Dan stelt u als adres best de Vredesteinlaan in Bonheiden in. Dit is een doodlopende zijstraat van de Putsesteenweg. Op dit punt is de inrit naar het kasteeldomein aan de overkant van de baan gelegen.

Domeinen gelinkt met dit evenement:

Kasteeldomein Zellaer
Waar?Bonheiden

Kasteeldomein Zellaer

Wandel door het historisch park of volg eens een rondleiding in het neogotisch kasteel Zellaer