Provincie Antwerpen

Een nieuwe bestemming voor Hof ter Laken

Om het domein nieuw leven in te blazen moeten deze gebouwen na de restauratie weer gebruikt en beleefd kunnen worden, bij voorkeur door het ruime publiek. Daarom zijn Kempens Landschap en het Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg op zoek naar een nieuwe bestemming voor beide gebouwen. Ze verwelkomen alle mooie voorstellen die de gemeenschap maximaal ten goede komen, en graag ook al partners om dit mee waar te maken.

Het kasteel & de remise

Het kasteeldomein van Hof Ter Laken vindt haar oorsprong in de Middeleeuwen. Het is een prachtig stukje erfgoed van 30 ha, strategisch gelegen in het midden van Booischot en vlakbij de gewestweg tussen Mechelen en Geel. Het domein is sinds juli 2018 in handen van Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg. Sindsdien trekt het park dagelijks vele wandelaars en fietsers. De komende jaren zullen de waterpartijen geruimd worden, de oude moestuin/boomgaard zal opnieuw aangelegd worden, de paden en dreven zullen opgeknapt worden en de graslanden zullen ecologisch gemaaid of begraasd worden.

Het kasteel en de remise dateren uit de 19de eeuw en vormen de twee blikvangers van het kasteeldomein. Het kasteel heeft op het gelijkvloers enkele indrukwekkende ruimtes, met prachtige plafondschilderingen. Daarboven bevinden zich twee verdiepingen, en eronder een kelder. De remise is soberder en deed aanvankelijk dienst als koetshuis, paardenstalling en woningen voor het personeel. De gebouwen van de remise zijn gelegen rondom een charmante binnenkoer.

Zowel het kasteel als de remise zijn aan restauratie en renovatie toe. Het kasteel wordt nog bewoond door de baron tot midden 2020. In de komende jaren volgen de restauratiewerken, met het oog op de nieuwe bestemming. De gehele site zal daarbij ook nieuwe nutsleidingen moeten krijgen.

Voorwaarden

Hof Ter Laken zoekt een nieuwe invulling:

  • Met respect voor het erfgoed.
  • Uitgebaat door mensen met passie voor hun vak.
  • Waarbij ook het publiek een kijkje kan komen nemen in het monument en er minstens af en toe mee gebruik van kan maken.

 Interesse?

Heb jij altijd al gedroomd van een project op een kasteeldomein? Zijn de grote ruimtes van de remise helemaal geschikt voor jouw idee, of vind je net het historische interieur van het kasteel perfect voor jouw project? Heb je een goed idee voor de gebouwen en wil je het laten weten aan de eigenaars, zonder dat je zelf ambitie hebt om de uitbating op te nemen? Download de informatiebrochure of neem contact op met Kempens Landschap door te mailen naar info@kempenslandschap.be