Provincie Antwerpen

Een nieuwe bestemming voor het klooster en de kerk paters Redemptoristen

Bent u op zoek naar een niet zo alledaagse locatie voor uw toekomstplannen? Zo’n locatie die eruit springt, inspireert en tot de verbeelding spreekt. Dan is de kerk en het kloostergebouw van het domein Redemptoristen in Essen misschien wat u zoekt. Het kloostercomplex dateert uit 1908 en was bedoeld als hersteloord. Paters Redemptoristen die ziek terugkwamen van de missies werden hier, ver van de bewoonde wereld, opgevangen en verzorgd. Al snel werd het klooster uitgebreid met een school, die ook vandaag nog op het domein is gevestigd.


Het kloostercomplex is een eiland in het groen omgeven door velden, bossen en een park. Onder het goedkeurende oog van het koperen Jezusbeeld dat boven op de toren van de kerk prijkt, komen steeds meer mensen deze plek van rust ontdekken.


Om alvast het park openbaar toegankelijk te maken, kocht Stichting Kempens Landschap dit in 2013 aan. Sindsdien beheert de Stichting het park en haar erfgoedelementen. In 2021 kocht de Stichting ook het klooster en de kerk aan. Samen met de gemeente Essen wil Stichting Kempens Landschap het kloostercomplex herbestemmen en zo een nieuwe, duurzame toekomst geven. Daarom zijn we op zoek naar iemand die het klooster en/of de kerk een nieuwe invulling wil geven.


Interesse in het klooster of de kerk of in allebei? Dien dan je kandidaatsdossier in voor 20 februari 2022. Alle info over de site vind je onze brochure.