Provincie Antwerpen

Een nieuwe bestemming voor het Hof van Vosselaar

Hebt u een hart voor erfgoed, houdt u van groen en bent u verknocht aan de Kempen? Bent u op zoek naar een locatie die al deze troeven bundelt om uw professionele ambities waar te maken? Dan is het Hof van Vosselaar wellicht wat u zoekt.

Het Hof is een prachtig wit landhuis dat sinds 2001 beschermd is als monument. Volgens een ingemetselde steen dateert het uit 1750. Het karakteristieke gebouw deed destijds dienst als pastorie van de dubbelparochie Beerse-Vosselaar. In 1776 scheidden deze twee parochies van elkaar, waarna Het Hof een hele tijd de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Vosselaar bleef. In 1852 werd het openbaar verkocht. Rond de pastorie ligt een groene long van 27 hectare met waardevolle bossen en open landbouwgebieden.

Sinds april 2018 is de site in gemeenschapshanden. De gemeente Vosselaar en Stichting Kempens Landschap kochten het beschermde gedeelte van het domein (5 ha) eind 2017 aan met als doel dit te restaureren en te herbestemmen. Het agentschap voor Natuur en Bos heeft het 22 ha grote bos rondom in beheer.

Midden 2023 gaan we van start met de restauratie van de pastorie, de hoeve en de droogloods. De pastorie en de bijgebouwen krijgen een nieuwe functie en het omliggende park wordt opengesteld voor wandelaars en fietsers. Gezien de historische waarde van de gebouwen en de landschappelijke erfgoedwaarde van het domein, willen Stichting Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Vosselaar dit pareltje graag een tweede leven geven. Daarvoor zijn we op zoek naar partners met een innovatief en duurzaam idee dat zij in de Pastorie het Hof en de bijgebouwen willen realiseren.

Interesse? Download dan hier onze brochure en dien uw projectvoorstel in voor 15 augustus 2023.