Provincie Antwerpen

Ursulineninstituut

Prestigieus internaat

Het Ursulineninstituut is een domein in Sint-Katelijne-Waver. Vroeger was er een klooster met internationaal internaat aan verbonden met leerlingen van over heel de wereld. Uit een kleine dorpsschool groeide een impressionante site waar generaties meisjes werden onderricht. Vooral de wintertuin in art nouveau stijl spreekt tot de verbeelding. Het complex huisvest nog steeds een middelbare school, maar sommige gedeelten hebben een museale of culturele functie.

Je kan een rondleiding reserveren op  www.visitwintertuin.be!

Opgelet! Dit najaar starten we met de renovatiewerken van de wintertuin. Daarom zal de wintertuin gesloten zijn vanaf 1 november 2022 tot najaar 2023.  

Rol van Kempens Landschap

Sinds 2011 adviseert onze organisatie de verschillende eigenaars en betrokkenen van het instituut. In 2015 werd een Stichting van openbaar nut opgericht om het beheer van de site in handen te nemen. Hierin zetelt ook Kempens Landschap. Op die manier blijft de eenheid van de site bewaard en kan de SON geleidelijk aan de rol van de zusters overnemen.

In 2017 nam Kempens Landschap het patrimonium van vzw Wintertuin in erfpacht. Ook kijken we hoe dit religieuze erfgoed verder kan worden herbestemd, bijvoorbeeld in het afgesloten Europese project Heritage Recycled. < lees meer >  Momenteel loopt het project Wonderful Wintergarden of kortweg WOW om de bezoekersinfrastructuur en beleving te verbeteren. WOW is een hefboomproject van Toerisme Vlaanderen. 

Bosstraat 9
2861 OLV Waver

Bereken je route

 

Je kan het Ursulineninstituut enkel bezoeken met een gids. Je kan aansluiten bij een vaste rondleiding of zelf een gids reserveren. Kijk op www.visitwintertuin.be voor meer informatie. 

Opgelet! Dit najaar starten we met de renovatiewerken van de wintertuin. Daarom zal de wintertuin gesloten zijn vanaf 1 november 2022 tot najaar 2023.  

vzw Wintertuin

T. 015 75 77 28
F. 015 75 77 28
info@visitwintertuin.be
www.visitwintertuin.be