Provincie Antwerpen

Kasteel Zellaer

James van Leuven (13)

 

Historiek

De geschiedenis van Kasteeldomein Zellaer gaat wellicht minstens terug tot de 13e eeuw. Toen stond er een waterslot op de plek waar het huidige kasteel nu staan. De eerste bewoner was naar alle waarschijnlijkheid Arnold van Zellaer, een welgesteld kanunnik van Sint-Rombouts. Het domein is sindsdien altijd een gegeerde woonplaats in de rand van Mechelen geweest. Er hebben meerdere hoge geestelijken gewoond, verschillende burgemeesters van Mechelen, een burgemeester van Bonheiden, welgestelde zakenlui, enkele graven en een baron. Door deze opeenvolging van verschillende bewoners zijn er ook heel wat verbouwingswerken en nieuwbouwwerken gebeurd op het domein. Er hebben dan ook meerdere kastelen op dezelfde plek gestaan binnen het domein. Het huidige kasteel is een neo-gotisch waterslot dat gebouwd werd rond 1885. De buitengevel vertoont een robuust uiterlijk met een ophaalbrug, een Donjon, kantelen en schietgaten. De gevelsteen is Gobertange zandsteen die afkomstig is van de afbraak van de stadsomwalling van Vilvoorde. Het interieur van het kasteel vertoont heel wat goed bewaarde elementen die eerder in Renaissance stijl werden uitgevoerd, met prachtig houtsnijwerk en beschilderingen. De structurele elementen zoals de trappen en plafonds werden vaak uitgewerkt in een combinatie van gegoten staal en hout, kenmerkend voor de periode waarin het kasteel gebouwd werd (industriële revolutie).

Het 18,5 hectare grote kasteelpark omvat nog heel wat historische elementen zoals een grachtenstructuur, vijver en dreven die centraal samenkomen in een ster. Heel wat van deze structuren dateren minstens uit de 18e eeuw, gezien ze al zichtbaar zijn op de kaarten van de Ferraris (1771-1778)

In 2017 heeft de gemeente Bonheiden het kasteeldomein gedeeltelijk aangekocht. De vzw Foyer De Charité Bonheiden, een lekengemeenschap van de Katholieke kerk en de toenmalige eigenaar van het domein, bleef ook gedeelde eigenaar van het domein. Kempens Landschap heeft het volledige kasteeldomein in erfpacht genomen voor een periode van 54 jaar.

Begin 2018 zijn Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden gestart met de opmaak van een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan voor het volledige kasteeldomein Zellaer. Hiervoor werd een studiebureau, met name Antea Group, aangesteld. Het beheerplan zal het leidend kader worden voor de opwaarding van het kasteelpark, de restauratie en herbestemming van de gebouwen, en de publieke openstelling van het hele domein. De doelstelling die vooropgesteld wordt is om het domein een publieke functie te geven zodat de hele bevolking kan genieten van dit prachtige kasteeldomein en zijn rijke geschiedenis, maar daarbij zeker de draagkracht van het domein op vlak van natuurwaarden en erfgoed niet te overschrijden.


Wandelen en fietsen

Het kasteelpark van Zellaer is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Gelieve het domein niet te betreden na valavond en bij stormweer. Honden zijn toegelaten aan de leiband. 

Families met kinderen kunnen op stap met de avontuurlijke wandelapp ‘Vossenstreken’, gratis te downloaden in de diverse app stores. Met Vossenstreken ontdek je spelenderwijze alles over domein Zellaer, zijn geschiedenis en de natuurwaarden. Met deze app kan je ook heel wat andere unieke gebieden bezoeken in de provincie Antwerpen en Noord-Brabant (NL).
Domein Zellaer is makkelijk te bereiken via het uitgebreide netwerk van fietsstraten in de gemeente Bonheiden. Je vindt het domein in de Oude Baan te Bonheiden, nabij knooppunt 44.

Paarden zijn niet toegelaten op het domein.


Rondleidingen:

Een groepsbezoek aan het Kasteel is mogelijk onder begeleiding van een Kasteelgids. Dit bezoek moet je minstens 14 dagen op voorhand aanvragen en is onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de locatie en een Kasteelgids.

Een rondleiding kost €5 per persoon, met een minimum van €50 per groep. Gezien de rondleiding enkele kleinere ruimtes en smalle doorgangen in het kasteel aandoet beperken we de rondleidingen graag tot een 10-tal personen per gids. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur. Opgelet, je moet langs trappen tijdens het bezoek. Een aangepaste rondleiding voor mindervaliden is mogelijk, maar gelieve dit zeker te vermelden bij de aanvraag.

Individuele bezoekers kunnen aansluiten bij een vaste maandelijkse rondleiding. Die vindt plaats op elke eerste zondag van de maand om 14u (niet tussen de kerst- en paasvakantie). Voor inschrijvingen voor de vaste rondleiding, aanvraag van een groepsrondleiding en alle verdere vragen kan je mailen naar gidsen@kasteelzellaer.be.


 Scholen en jeugdkampen:

Op een speelse, interactieve manier krijgen de bezoekers een boeiende inkijk in het leven van voormalige kasteelheren en hun personeel. Met foto-en zoekmateriaal, luister- en doe-opdrachten, raadsels en vertellingen ontrafelt de gids op kindermaat de vele mysteries van het kasteel.

Schoolbezoeken
Voor kleuters en leerlingen van de basisschool
10u - 12u of 13u – 15u
Prijs: 2 euro/lln. (begeleidende leerkrachten gratis)
In voorafgaand overleg bieden we ook een dagvullend programma aan.

Bezoeken tijdens de schoolvakanties
Voor kleuters en jongeren die deelnemen aan een jeugdkamp
Op afspraak
Prijs: 2 euro/pp (begeleiders gratis)
In voorafgaand overleg bieden we ook een dagvullend programma aan.

 


Foto's:

Kasteeldomein Zellaer is een openbaar toegankelijk domein. Het is dan ook steeds toegestaan om foto’s te maken in het groendomein en rond de gebouwen.

Wenst u ook foto’s te maken in het kasteel zelf? Dit kan! Het boeken van een fotoshoot geeft toegang tot kasteel Zellaer voor 1,5u onder begeleiding en geeft recht om foto’s te maken in de toegankelijke delen van het kasteel (gelijkvloers, eerste verdieping, trappenhal en wenteltrap)

Voor tarieven en reservaties kan u mailen naar kasteeldomeinzellaer@telenet.be

 


Prinsheerlijk ontbijten in het kasteel

Altijd al eens willen ontbijten in een echt kasteel? Grijp dan deze zomer je kans. Van mei tot en met september kan je elke zondag genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. Eentje met alles erop en eraan, zoals het een prins betaamt. Interesse in een aansluitende rondleiding met gids? Maak dan een aparte reservatie via gidsen@kasteelzellaer.be.

Praktisch:

  • Het ontbijt vindt plaats tussen 9 en 11 uur
  • Reserveren kan via www.kasteeldomeinzellaer.be
  • Vragen over het ontbijt? Stel ze via Facebook (kasteeldomein Zellaer), mail naar kasteeldomeinzellaer@telenet.be of neem contact op via de website.
  • Download hier de flyer met alle info.

 


 

Contact:

 


Wegbeschrijving:

Kasteel Zellaer is gelegen langs de Oude Baan, op nummer 100. Parkeren kan in de Lindedreef voor de Kasteelpoort of aan de Ludwinakerk op de hoek van de Putsesteenweg en de Zellaerdreef. Zoekt u het domein met GPS? Dan stelt u als adres best de Vredesteinlaan in Bonheiden in. Dit is een doodlopende zijstraat van de Putsesteenweg. Op dit punt is de inrit naar het kasteeldomein aan de overkant van de baan gelegen.