Provincie Antwerpen

Molen in Stormen Sterk

Imposante wieken

Langs de Molenstraat in Gierle staat de molen In Stormen Sterk. Sinds 1499 staat er een molen op deze plek. Telkens de molen beschadigd werd door stormen, brand of vernielingen bouwde men een nieuw exemplaar. Zo ook in 1837 toen een orkaan de vorige molen verwoeste. In Stormen Sterk is een stenen grondzeiler van het type buitenkruier. Dit wil zeggen dat de wieken aan de buitenkant worden opgezeild en met een kruishaspel naar de wind worden gezet. Deze wieken hebben een spanwijdte van maar liefst 26,5 meter, wat de molen een van de grootste in het land maakt! Geen wonder dat de molen in 1981 beschermd werd als monument.

De molen slaat nog elke laatste zondag van de maand de wieken uit. Een ploeg van vrijwillige molenaars laat je de molen zien.

Rol van Kempens Landschap  

In 2006 kocht Kempens Landschap de molen aan, waarna de gemeente Lille het monument in erfpacht nam. Na een grondige restauratie van het binnenwerk en het exterieur, werd de molen in april 2014 opnieuw geopend. Kempens Landschap blijft de molenaars bijstaan en de gemeente ondersteunen bij het onderhoud en de openstelling van het monument.

Molenstraat
2275 Lille 

Elke laatste zondag van de maand open. Kijk op de website van de gemeente Lille voor meer informatie. 

Je kan ook een bezoek in groep aanvragen via toerisme@lille.be