Provincie Antwerpen

Scherpenbergmolen

Molen in topconditie

Twee broers, Johannes en Pieter Mullenbrück, lieten deze berg- of beltmolen in 1843 bouwen. Zijn naam kreeg de Scherpenbergmolen door de plaats waar hij werd gebouwd: de Scherpenberg. 

Na restauratiewerken is de molen nu opnieuw in topconditie en maalt hij lustig graan tot meel. Elke zondag verwelkomen de molenaars je tussen 13.00 en 17.00 uur om de molen in actie te bezoeken. Beklim de verschillende zolders en leer meer over de werking van de molen! Een geleid bezoek aan de molen is ook mogelijk op aanvraag. Check www.toerisme-malle.be voor meer informatie.

Het molendomein werd in 2011 laureaat voor de Vlaamse monumentenprijs!

Rol Van Kempens Landschap

Begin 2005 hing de toekomst van de Scherpenbergmolen aan een zijden draadje. Een aanpalende vergunde kavel zou openbaar verkocht worden. De bebouwing ervan zou nefast zijn voor de windvang van de molen en het beschermde dorpsgezicht verstoren. Dit scenario ging gelukkig niet door. Kempens Landschap kocht het perceel aan en garandeerde zo de toekomst van de molen en het molendomein. De percelen worden ingezaaid met historische graansoorten om het authentieke landschap te versterken. Daarnaast begeleidt Kempens Landschap de gemeente bij het beheer van de site en het bewaren van de sfeer en aantrekkelijkheid van het geheel.

Scherpenbergmolen
Antwerpsesteenweg 378
2390 Malle

Bereken je route

 

Elke zondagnamiddag vrij toegankelijk tussen 13.00 en 17.00 uur

Een gegidste rondleiding kan je boeken via toerisme Malle