Provincie Antwerpen

Stoomzagerij Laakdal - eTuktuks

Stoomzagerij Laakdal – eTuktuks

Vroeger werden machines om bijvoorbeeld graan te malen of hout te zagen, vaak aangedreven door stoom. De stoomzagerij in Laakdal was actief vanaf de eeuwwisseling tot in de jaren 1960. Het industriële bakstenen gebouw met schoorsteen was speciaal voor die functie ontworpen. Niet alleen de gebouwen zelf kan je vandaag nog zien. Binnenin staan er nog oude machines zoals een stoommachine van voor de Eerste Wereldoorlog en verschillende oude zaagmachines. Omdat de stoomzagerij een vrijwel uniek voorbeeld van zo’n bedrijf met goed bewaard gebleven werktuigen is, werd het geheel in 1993 beschermd als monument.

Aan de stoomzagerij kan je een elektrisch aangedreven Tuktuk huren! Om dit te realiseren werd 99.999 euro subsidie verkregen vanuit LEADER Zuid.

Alle info op www.etuktuks.be

 

Rol van Kempens Landschap

Sinds 2001 is de gemeente Laakdal eigenaar van de stoomzagerij. Het historische gebouw was dringend aan een grondige renovatie toe. Omdat het monument beschermd is, kon de gemeente rekenen op een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid voor de restauratiewerken. In 2019 werd de restauratie van de stoomzagerij afgerond. Nu wordt de heraanleg van de omgeving verder voorbereid. Onder coördinatie van Kempens Landschap ligt er een ambitieuze toekomst in het verschiet.

Heistraat 2A

2430 Laakdal 

De stoomzagerij is momenteel niet toegankelijk.

Alle info over het huren van een eTuktuk op www.etuktuks.be 

Meer info over toerisme in de streek op https://www.laakdal.be/toerisme