Provincie Antwerpen

Kasteeldomein Westmalle

Eeuwenoud kasteeldomein

Het historische kasteeldomein van Westmalle is een eeuwenoud landgoed met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1100. In die tijd heette het Hoeve ten Driesse. In 1561 werd de hoeve verbouwd tot een ridderlijk slot. Het betreft een uniek domein met een statig kasteel, uitgestrekt landschapspark, prachtige bossen en imposante dreven.

Het oorspronkelijke bouwwerk kende door de eeuwen heen verschillende eigenaars, waaronder de Antwerpse diamanthandelaar Bovie in 1848. Hij renoveerde het kasteel en liet het park aanleggen door de ontwerper van het Antwerpse stadspark. In 1878 kocht Baron E. de Turck het landgoed. Hij herstelde het kasteel, waardoor het zijn huidige uitzicht kreeg. Zowel het park als de ruime omgeving zijn sinds 1977 beschermd als cultuurhistorisch landschap. Ook het kasteel zelf is beschermd als monument.

Bijzonder bijgebouw

Ten oosten van het kasteel staat een bijzonder dienstgebouw met een kegelvormig dak. De ronde constructie is uniek in ons land en werd vermoedelijk gebouwd in 1841. Het unieke stukje erfgoed deed vroeger dienst als personeelswoning met koetshuis, hooizolders en paardenstallen. Dit zeldzame gebouw is net zoals het kasteel een beschermd monument. In de loop van de geschiedenis deed het bijgebouw en het kasteel zelf verschillende keren (o.a. tijdens WOI en WOII) dienst als schuilplaats voor de inwoners van Westmalle. 

Rol van Kempens Landschap

Na het overlijden van de laatste eigenaar, barones van der Straten Waillet, kwam dit historische juweel in 2022 te koop te staan. Uit een volksbevraging die de gemeente Malle organiseerde, sprak 77% van de inwoners zich positief uit over de mogelijke aankoop van het kasteel. Zo geschiedde begin 2024: Stichting Kempens Landschap werd toen de nieuwe eigenaar van het sprookjesachtige landgoed.

Het kasteel en het omliggende park waren jarenlang in privéhanden. Daardoor was het gebied niet publiek toegankelijk. Stichting Kempens Landschap en gemeente Malle zetten zich samen in voor het herstel en de herbestemming van dit prachtige landgoed. Ze streven daarbij naar een duurzame toekomst met toegankelijkheid voor de hele gemeenschap. Het is een unieke kans om de pracht van het verleden te bewaren voor toekomstige generaties. 

Kasteeldomein Westmalle

Kapselstraat z/n

2390 Malle

Voorlopig kan je enkel de aangeduide paden betreden. Het domein is namelijk dringend toe aan structureel onderhoud, herstel en restauratie. In het park moeten veiligheidswerken (snoei van de bomen, herstel van de bruggen,...) worden uitgevoerd. Ook de gebouwen zullen in de toekomst een grondige restauratie ondergaan. Daarom wordt het kasteeldomein nu slechts gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. De gebouwen zijn nog niet opengesteld en ook het achterliggende parkbos is voorlopig niet toegankelijk. Naarmate de werken vorderen, kunnen wij het domein stap voor stap verder openstellen zodat jij in de toekomst op een aangename en veilige manier kan genieten van dit prachtige landgoed.