Provincie Antwerpen

Kasteeldomein Zellaer

Romantisch kasteel 

Het domein ontstond vermoedelijk in de dertiende eeuw als feodaal waterslot. Verschillende adellijke families bewoonden achtereenvolgens het kasteel. De gracht en de aanleg het parkdomein zijn historisch zeer waardevol. De padenstructuur en waterpartijen werden al opgetekend op de Ferrariskaart uit de achttiende eeuw. In het park staan enkele oude monumentale bomen zoals Ginko, Pterocarya en Linde die vermoedelijk minstens 200 jaar oud zijn. Het park is dan ook beschermd als landschap.

Aan het einde van de negentiende eeuw maakte het vervallen kasteel plaats voor een neogotische waterburcht. De architect Heugenbaarts liet zich wellicht inspireren door een vijftiende-eeuws Frans Loirekasteel voor het ontwerp. Ook het interieur van het kasteel werd in neogotische stijl ingericht. Het kasteeltje met ophaalbrug, kantelen en schietgaten is een uiting van de negentiende-eeuwse geest van romantiek met heimwee naar een roemrijk verleden. In 2001 werd het om die reden beschermd als monument.

Vraag een rondleiding aan in het kasteel door te mailen naar gidsen@kasteelzellaer.be

Rol van Kempens Landschap

Op vraag van de gemeente Bonheiden onderzoekt Kempens Landschap hoe dit unieke domein een nieuwe bestemming kan krijgen. Het domein moet opengesteld worden als plek voor zachte recreatie. Tegelijkertijd is er nood aan een duurzame en economisch rendabele functie voor het kasteeldomein. Om het domein goed in kaart te brengen en een visie op te maken voor het toekomstige beheer ervan, werd er een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan opgesteld. 

Oude Baan 100
2820 Bonheiden

Het parkdomein is steeds toegankelijk op eigen risico.

Het kasteel is enkel onder begeleiding van een gids toegankelijk. Meer informatie over de rondleidingen