Provincie Antwerpen

Kasteelruïne Ter Elst

Schilderachtig decor

De kasteelruïne Ter Elst in Duffel ligt vlak naast de Nete en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot in de verre Middeleeuwen. Het kasteel werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met achthoekige torens en een toegangsbrug. Helaas werd het kasteel in 1914 grotendeels verwoest. Sinds de jaren 1970 zijn de ruïne en haar omgeving beschermd en in handen van de gemeente Duffel. De site deed lange tijd dienst als decor voor socio-culturele evenementen. De schilderachtige ruïne met gracht spreekt dan ook tot de verbeelding. De ruïne verkeert echter in een slechte staat en moet daarom dringend hersteld en verstevigd worden.

 

Rol van Kempens Landschap

Onze organisatie sloot in 2019 een beheersovereenkomst af met het lokaal bestuur Duffel om het beheer van kasteel Ter Elst te coördineren. Vooraleer de werken kunnen starten, moet er eerst een grondig dossier worden opgesteld door een gespecialiseerde architect. Kempens Landschap zal dit traject opvolgen.

Ter Elstlei znr
2570 Duffel

Het kasteeleiland zelf is momenteel niet toegankelijk voor publiek. In de nabije omgeving kan je wel mooi wandelen in het gemeentepark en langs de oevers van de Nete.