Provincie Antwerpen

Fort 4

Fort 4 Mortsel

In Mortsel staat één van de zeven restanten van de Brialmontforten. Deze forten werden gebouwd tussen 1860-1864 in baksteen en zandsteen. De omgeving van Fort 4 is nu een aangenaam park om in te wandelen. Wie het fort zelf wil verkennen, kan op stap gaan met een gids.

 

Rol van Kempens Landschap 

Fort 4 is een beschermd monument, de verschillende onderdelen van het fort hebben nood aan een renovatie. De ruimtes lenen zich ook voor een nieuwe bestemming. Kempens Landschap begeleidt de gemeente Mortsel, sinds 2000 eigenaar van het fort, om de site op te waarderen. De restauratie verloopt in verschillende fasen, in 2019-2020 werd de waterdichting van het reduit als eerste aangepakt. 

De stad Mortsel, Kempens Landschap en PMV richtten in 2020 een nieuwe vennootschap op die de komende jaren het huzarenstukje van de ontwikkeling van Fort 4 in Mortsel in goede banen moet leiden.

 

Krijgsbaan 212

2640 Mortsel

Met de fiets kan je de Brialmontroute volgen, deze brengt je langs verschillende forten van de binnenste fortengordel rond de stad Antwerpen. Meer info op http://www.fortengordels.be/sites/default/files/downloads/Brialmontroute_3-luik_2015_DEF.pdf

Vraag een rondleiding aan op onthaal@mortsel.be of op het nummer 03/444 17 17

meer informatie over Fort 4 op