Provincie Antwerpen

Fort van Kessel

Pantserfort

Het fort van Kessel is een betonnen pantserfort dat deel uitmaakt van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, toen het fort niet eens helemaal afgewerkt was, kwam de versterking zwaar onder vuur te liggen. Duitse en Oostenrijkse artillerie - waaronder het befaamde kanon Dikke Bertha - brachten zware vernielingen toe. In 1973 kocht de gemeente Nijlen de site aan. Vandaag is het fort van Kessel een plek voor mens én dier. Vrijwillige gidsen vertellen de geschiedenis van het fort en zijn jaarlijks actief van april tot september. De andere maanden kunnen vleermuizen ongestoord overwinteren in het fort.

Maak een wandeling op het pad rond het fort (steeds toegankelijk) of boek een rondleiding met een fortgids op www.fortvankessel.be.

Kleine avonturiers ontdekken het fort van Kessel en drie andere forten rond Antwerpen met de gratis erfgoedapp. In Kessel beleef je samen met de soldaten van het fort de spannende momenten bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Wandel met Achille rond het fort en ontdek Dikke Bertha’s, Duitse soldaten en een goed verstopte uitkijkpost! http://erfgoedapp.be (Android & Apple)

Rol van Kempens Landschap

Sinds 1973 is het fort in handen van de gemeente Nijlen. Het bestuur wil de site duurzaam beheren en zowel de natuur- als cultuurwaarden respecteren. Verschillende partners bekijken daarom samen welke activiteiten er wel en niet kunnen plaatsvinden. Onze organisatie is sinds enkele jaren betrokken om de erfgoedwaarde van het fort te onderzoeken. Dit leidde tot een beschermingsaanvraag bij het agentschap Onroerend Erfgoed eind 2015. In 2018 werd het fort definitief beschermd als monument, waardoor de toekomst van het militaire erfgoed veilig gesteld werd en de gemeente voortaan beroep kan doen op premies voor het onderhoud en restauratie van de site.

 

 

 

Fortstraat znr.

2560 Kessel (Nijlen)

Bereken je route

Je kan het fort enkel bezoeken tijdens speciale activiteiten of onder begeleiding van een gids. Kijk op www.fortvankessel.be voor meer informatie.