Provincie Antwerpen

Militaire spoorlijn Kapellen-Brasschaat

Een lange militaire geschiedenis

De spoorlijn ligt in een gebied met een lange militaire geschiedenis. In Brasschaat oefenden soldaten op het Klein en later het Groot Schietveld. Hier werd ook het eerste militair vliegveld van België aangelegd. De forten van Kapellen en Brasschaat zijn vlakbij en het spoortracé kruist een Duitse bunkerlinie uit 1917 en de befaamde antitankgracht.  Het militaire spoor werd gebouwd om gemakkelijk goederen, materieel en troepen van het burgernet naar de kazerne te vervoeren.

Spoorfietsen 

De spoorweg wordt niet langer door het leger gebruikt en ligt nu middenin een mooi natuurgebied. Van april tot en met oktober kan je op het traject spoorfietsen. Reserveer een gezinsfiets of een groepsfiets en trap in totaal 10 km van Kapellen naar Brasschaat en terug! 

Boek een rit op www.spoorfietsen.be!

Rol van Kempens Landschap

Onze organisatie heeft de spoorlijn in concessie en organiseert het spoorfietsen. De uitbating gebeurt vanuit Perron Noord door de bvba TGMV. Het project werd financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ook het strategisch project “Fortengordels rond Antwerpen” ondersteunt het spoorfietsenproject.

Vertrekpunt Fortsteenweg znr in Kapellen

 Bereken je route