Provincie Antwerpen

De Poppelaer - Noenheuvel

Toegangspoort tot de Brechtse Heide

Het bos De Poppelaer is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling door het landschap van de Brechtse Heide. Hier vind je bossen, zandwegen, vennen en landbouwvelden. Wandel in het  1700 ha grote beschermde natuurgebied dat zicht uitstrekt over de gemeenten Brecht, Schilde, Malle en Zoersel. Een opvallend element in het vlakke landschap van is de Cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, in de volksmond ook de Trappistinnenabdij genoemd.

Rol van Kempens Landschap

Onze organisatie kocht in 1999 het bos van De Poppelaer aan als bufferzone voor en toegangspoort tot het beschermde natuurgebied. Via een landschapsbeheerplan werden hier al verschillende werken uitgevoerd. Sinds 2007 werden stelselmatig ook bospercelen in de Noenheuvel aangekocht. In 2013 werden in de Noenheuvel verschillende vervallen weekendverblijven afgebroken zodat het natuurlijke landschap hersteld werd. 

Start je wandeling aan de Vraagstraat in Brecht.

Bereken je route

Er zijn verschillende uitgestippelde routes die je langs de Brechtse Heide leiden zoals het Wandelnetwerk Kempense Heide of het Wandelnetwerk Kempense Hoven.

Op www.wandelknooppunt.be kan je een wandelroute uitstippelen.