Provincie Antwerpen

Merode - Beeltjens en de Kwarekken

Wandel langs de Grote Nete

Deze gebieden liggen op een boogscheut van het centrum van Westerlo. Ze maken deel uit van de Merode, een aaneengesloten landschap dat zich uitstrekt over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. De Beeltjens en de Kwarekken worden ook ‘de achtertuin van Westerlo’ of ‘het Krekenland’ genoemd. Hier vind je een gebied met veel afwissling: historisch open parkbos met statige dreven, natuurlijk bos met loof- en naaldbomen. Wandel over het kruispunt ‘de ster’ met zijn acht straten of ontdek de Asberg, het  hoogste punt van Westerlo. Het lager gelegen gebied de Kwarekken ligt vlakbij de rivier de Grote Nete. De Kwarekken bestaan uit weilanden en nattere bossen.

Rol van Kempens Landschap

Het Merodegebied was eeuwenlang in handen van de prinsen de Merode. In 2004 kocht het Vlaams Gewest dit aangesloten groengebied van zo’n 1500 ha aan om het in zijn geheel te kunnen bewaren. Dit was het startschot van een regionaal project waar ook Kempens Landschap haar schouders onder zette. Onze organisatie kocht in 2006 niet alleen de Beeltjens en de Kwarekken aan, maar ook de Witput in Herselt en het gebouw Den Eik in Laakdal. Voor het ganse gebied werd een integraal plan opgesteld met aandacht voor natuur, cultuur, recreatie en lokale economie.

Papedreef 1

2260 Westerlo

Plan je wandeling via het knooppuntennetwerk De Merode: http://www.wandelknooppunt.be/wandelnetwerk.aspx?kaart=de-merode 

Of stippel een fietstocht uit via www.fietsnet.be 

Meer informatie over het Merodegebied vind je hier: http://www.demerodeonline.be/