Provincie Antwerpen

Roosendael

Van abdij tot jeugdverblijfcentrum

Achthonderd jaar geleden werd hier een cisterciënzerabdij opgericht die maar liefst vijf eeuwen zou bestaan. Getuige hiervan zijn het Pesthuis en de ringgracht uit de 17de eeuw en het Poortgebouw en Koetshuis uit de 18de eeuw. Na de Franse revolutie werd de abdij verkocht en omgevormd tot een privaat buitenverblijf. In de 19de eeuw werd het indrukwekkende Engelse landschapspark aangelegd. Het huidige landhuis werd in 1920 gebouwd.

Sinds 1959 doet het domein dienst als jeugdverblijfcentrum voor schoolgroepen en jeugdverenigingen. Vandaag verwelkomt domein Roosendael ook verblijfstoeristen en wandelaars. Verschillende gebouwen werden inmiddels beschermd als monument en ook het omringende landschap geniet een beschermde status.

www.roosendael.be 

Rol van Kempens Landschap 

De vzw Roosendael heeft het domein sinds 1984 in erfpacht en in 2004 werd onze organisatie eigenaar van de site. Sindsdien werden bijna alle gebouwen gerestaureerd en heringericht en is het park landschappelijk opgewaardeerd. Zo werd de ringgracht geruimd en werden de oevers met nieuwe betuining opnieuw verstevigd. Een vaste ploeg beheert het park dat stapsgewijs wordt opgewaardeerd zoals beschreven in het landschapsbeheersplan. 

Roosendael znr 

Sint-Katelijne-Waver 

Bereken je route

Het domein is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. De poorten sluiten ’s avond om 22.15 uur in de zomer en om 21.15 uur in de winter.

In het fietscafé Roosendael kan je terecht voor een hapje en een drankje 

www.roosendael.be 

Rozendaal (zonder nummer)
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 29 41 30
info@roosendael.be

Bereken je route

Fietscafé

infopunt 

WC 

Camping 

Trekkershutten 

Jeugdverblijfcentrum