Provincie Antwerpen

Sint Bernardusabdij

Cisterciënzerabdij 

Deze voormalige cisterciënzerabdij werd in de dertiende eeuw gesticht. Het complex groeide doorheen de jaren uit tot een imposant geheel van vleugels en drie binnenplaatsen omgeven door een park van ongeveer 14 hectare groot. De abdij was in de Middeleeuwen zeer belangrijk. Na de Franse Revolutie werden de monniken echter verdreven en deden de gebouwen dienst als gevangenis en opslagplaats voor het leger. Vandaag vind je hier niet alleen het gemeentehuis van Hemiksem, maar ook twee musea: het Heemmuseum en het Gilliot- en Roelants Tegelmuseum.

 

Rol van Kempens Landschap 

De gebouwen zijn eigendom van de gemeente Hemiksem. Kempens Landschap nam, samen met de gemeente, het omringende park in erfpacht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het complex is beschermd als monument en werd al gedeeltelijk gerestaureerd. De gemeente wil nu ook de andere delen van de abdij in fasen restaureren en een nieuwe invulling geven. Onze organisatie adviseert het bestuur hierbij. 

Om een visie uit te werken voor het beheer van het abdijpark, liet Kempens Landschap een natuurbeheerplan opstellen. In 2019 werd alvast een vijver hersteld, dankzij subsidies van het PDPO-project 'Sint-Bernardusabdij: Kruispunt aan de Schelde'. De bouw van een nieuwe wandel- en fietsbrug over de Benedenvliet staat hierna op de planning. Zo zullen fietsers en voetgangers vanuit Schelle en Niel veilig het abdijpark kunnen bereiken. 

 

Sint Bernardusabdij 1 

Hemiksem 

Bereken je route

Meer informatie over het Tegelmuseum vind je terug op www.gilliottegelmuseum.be

Meer informatie  over het Heemmuseum Heymissen vind je terug op www.heymissen.tk

Of kijk op https://hemiksem.be/vrije-tijd/toerisme voor info over toerisme in Hemiksem.