Provincie Antwerpen

Wintertuin van de Ursulinen

Prestigieus internaat

Het Ursulineninstituut is een domein in Sint-Katelijne-Waver. Vroeger was er een klooster met internationaal internaat aan verbonden met leerlingen van over heel de wereld. Uit een kleine dorpsschool groeide een impressionante site waar generaties meisjes werden onderricht. Vooral de wintertuin in art nouveau stijl spreekt tot de verbeelding. Het complex huisvest nog steeds een middelbare school, maar sommige gedeelten hebben een museale of culturele functie.

Meer info en tickets: www.visitwintertuin.be!

 

Rol van Kempens Landschap

Sinds 2011 adviseert onze organisatie de verschillende eigenaars en betrokkenen van het instituut. In 2015 werd een Stichting van openbaar nut opgericht om het beheer van de site in handen te nemen. Hierin zetelt ook Kempens Landschap. Op die manier blijft de eenheid van de site bewaard en kan de SON geleidelijk aan de rol van de zusters overnemen. In 2017 nam Kempens Landschap het patrimonium van vzw Wintertuin in erfpacht. Daarna doorliepen we het project 'Wonderful Wintergarden', kortweg WOW, om de bezoekersinfrastructuur en beleving te verbeteren. WOW was een hefboomproject van Toerisme Vlaanderen. 

Stichting Kempens Landschap opende in mei 2024 een belevingsparcours voor individuele bezoekers. Met een audiogids in de hand keer je terug naar de bloeiperiode van het Ursulineninstituut anno 1900. Onderweg duik je in ‘art à l’école’-stijl in de leefwereld van de toenmalige kostschoolmeisjes en zusters. Via interactieve multimedia-toepassingen ontdek je de geschiedenis en prachtige architectuur van deze verborgen parel. Daarnaast voerde Stichting Kempens Landschap op en rond de erfgoedsite ook een aantal gerichte restauratiewerken uit. Die ingrepen waren nodig om bezoekers op een veilige en toegankelijke manier te kunnen ontvangen.

Bosstraat 9A
2861 OLV Waver

Bereken je route

 

Kijk op www.visitwintertuin.be voor meer informatie. 

 

Wintertuin van de Ursulinen

info@visitwintertuin.be
www.visitwintertuin.be