Provincie Antwerpen

Beddermolen met molendomein

Typisch Kempens molenerf

Het verhaal van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd werd door de abdij van Tongerlo. In de nabijheid van de molen werd in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Dit ensemble van gebouwen en windmolen is vandaag nog steeds intact en vormt een bijna uniek geworden voorbeeld van een typisch Kempens molendomein. De oorspronkelijke molen werd in 1963 verwoest door een blikseminslag, maar opnieuw opgebouwd in 1981, jammer genoeg zonder binnenwerk.

Daar brachten de gemeente en Kempens Landschap na de aankoop verandering in. De molen werd in 2016-17 maalvaardig gerestaureerd. Sindsdien is hij elke eerste en derde zondag van de maand open voor het publiek. Ook de gebouwen op de site werden in 2019-2020 gerestaureerd: het bakhuisje, het molenhuis en de stal en schuur werden volledig gerenoveerd. In het bakhuisje worden er binnenkort workshops georganiseerd.

Verhuur

Origineel overnachten kan in het molenhuis, dat ingericht werd als vakantiewoning voor max. 10 personen.
Ook de stal en/of de schuur kan je huren om er activiteiten of privéfeesten te organiseren!
Meer informatie over de verhuur vind je terug op www.beddermolen.be 

Kijk voor meer info op www.domeinbeddermolen.be! 

Rol van Kempens Landschap

Onze organisatie is sinds 2011 eigenaar van de molen en is sinds 2015 beheerder en eigenaar van het domein en de landbouwgrond. Het molendomein van de Beddermolen heeft een belangrijke functie binnen het Landinrichtingsproject De Merode, waardoor de aankoop kon gebeuren met financiële steun vanuit Vlaanderen. Samen met de gemeente Westerlo zorgde Kempens Landschap ervoor dat het geheel gerestaureerd werd en opgensteld werd voor het publiek. 

In april 2018 werd het project van de Beddermolen door EPB erkend als een voorbeeldproject voor erfgoedprojecten in de publieke sector. Kempens Landschap kreeg toen samen met de gemeente Westerlo een zilveren Publica Award uitgereikt voor haar visie, inzet en resultaten. 

Dit project krijgt financiële steun van Vlaanderen, zijnde zowel vanuit Landinrichting als vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed. Daarnaast kan het project op subsidie rekenen vanuit Europa en de provincie Antwerpen binnen het Interreg project DEMI MORE. De provincie Antwerpen en Vlaanderen komen ook tegemoet vanuit het subsidieprogramma Platteland Plus. Tenslotte kreeg het project nog een subsidie vanuit “de Merode: prinsheerlijk platteland”.

Molenwijk 72-74
2260 Westerlo

Bereken je route

De molen is elke eerste en derde zondag van de maand gratis toegankelijk! Onze vrijwillige molenaars laten de molen bij voldoende wind draaien en vertellen hoe dit industrieel erfgoed precies werkt. 

Kijk voor meer informatie op www.domeinbeddermolen.be