Provincie Antwerpen

Kerktoren Sint-Jan-in-d’Oliekerk Vremde in nieuw kleedje

Kerktoren Sint-Jan-in-d’Oliekerk Vremde in nieuw kleedje

De kerktoren van de Sint-Jan-in-d’Oliekerk in Vremde, een deelgemeente van Boechout, is gerestaureerd. Stichting Kempens Landschap coördineerde het volledige restauratieproject met financiële steun van gemeente Boechout en een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed. Om dit te realiseren, sloot de gemeente in juni 2021 een beheersovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap.

De neogotische Sint-Jan-in-d’Oliekerk in het centrum van Vremde dateert uit de 19e eeuw en is een beschermd monument. De kerk met omliggend kerkhof is eigendom van de gemeente Boechout, terwijl de kerkfabriek het dagelijkse beheer voor haar rekening neemt. Door de jaren heen werden er al verschillende restauratiewerken aan de kerk uitgevoerd. Op 26 april 2022 gingen de werken aan de toren van start. Dat project werd afgelopen week succesvol afgerond. De restauratie werd uitgevoerd door aannemer Renotec in samenwerking met Studio Roma.

Restauratietraject

De restauratie van de kerktoren maakt deel uit van de totaalrenovatie van de Sint-Jan-in-d’Oliekerk, waarbij de kerktoren als eerste onder handen genomen werd. Die renovatie besloeg twee grote delen: de restauratie van de toren en de restauratie van de glas-in-lood-ramen. Het agentschap Onroerend Erfgoed kende voor de werken een premie van 175.000 euro toe.

Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Na maanden van hard werk schittert de kerktoren als weleer. De gevelsteen werd gereinigd en het voegwerk hernieuwd. De arduinen dekstenen en natuurstenen elementen werden gerestaureerd. Ook de galmgaten en het dak van de torenspits werden hersteld. Daarnaast werd het uurwerk langs elke zijde vernieuwd. De eiken inkomdeur werd vakkundig hersteld van houtwerk tot sluitwerk en de deuren werden langs de binnenzijde voorzien van imitatiehoutschildering. De inkom kreeg een nieuw likje verf en werd voorzien van een nieuw toilet. Tot slot werden ook de glas-in-loodramen vakkundig gerestaureerd.”

Beheersovereenkomst

“Tijdens het restauratieproces stond het behoud van de authentieke architecturale kenmerken centraal”, aldus Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “De kerktoren is met veel zorg én met respect voor het historische karakter gerestaureerd. Zo werden de delicate glasramen naar het glasatelier van Renotec gebracht, waar ze een grondige opknapbeurt kregen.”

Philip Verstappen, schepen van Patrimonium en Erfgoed van de gemeente Boechout: “Om het restauratieproces te stroomlijnen, sloot onze gemeente een beheersovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap. Dankzij Stichting Kempens Landschap kan de gemeente rekenen op een aanvullende premie van 10% van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dat kan omdat de stichting het herstel en beheer van beschermde erfgoedlandschappen als doel heeft. Met 25 jaar ervaring en expertise staat ze bovendien garant voor het kwalitatief behoud van dat onroerend erfgoed. We hopen dan ook via de beheersovereenkomst eenzelfde restauratietraject te doorlopen voor de waardevolle graven rondom de kerk, waarvoor we reeds budget hebben voorzien”.