Provincie Antwerpen

Kempens Landschap en gemeente Heist-op-den-Berg ambitieus met Hof ter Laken

Kempens Landschap en gemeente Heist-op-den-Berg ambitieus met Hof ter Laken

Het kasteeldomein van Hof ter Laken langs de Grote Nete in Booischot (bij Heist-op-den-Berg) is een erfgoedparel, waarvan de verwerving reeds verscheidene jaren op de agenda staat van Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg. verwerven. Gisterenavond werd het dossier behandeld op de Heistse gemeenteraad en het licht op groen gezet.


Verborgen parel

Het 30 hectare grote kasteeldomein van Hof ter Laken in Booischot is één van de vier hoven die een gordel vormen rond de gemeente Heist-op-den-Berg. Het is gelegen langs de mooi meanderende Grote Nete en is een verborgen parel die eeuwen in eigendom was van de adellijke familie de Gruben. Hof ter Laken duikt voor het eerst op in de archieven in de 14de eeuw. Eind 19de eeuw kregen de gebouwen hun huidige vorm. Het eeuwenoude kasteel, de remise met volière en koetshuis, de prachtige dubbele lindendreef, de ommuurde moestuin, de ijskelder,… maken van dit domein een absolute erfgoedparel.

Zo’n veertien jaar geleden gaven de eigenaars aan om de zorg voor het kasteeldomein te willen overdragen. Toen het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg dit vernam, schakelde het de hulp van Kempens Landschap in om samen de mogelijkheden te onderzoeken. Beide partners zagen onmiddellijk een meerwaarde in de openstelling en opwaardering van het park en de gebouwen. Verschillende pistes werden onderzocht en bewandeld. Een doorbraak bleef evenwel uit.

Gisterenavond besprak de gemeenteraad van Heist-op-den-Berg een concrete piste waarbij Kempens Landschap en de gemeente het domein eindelijk zouden kunnen aankopen. Kempens Landschap zal de erfpacht die op de remise rust en lange tijd een obstakel vormde, overnemen van de zakelijke rechthouder. Dankzij de goede verstandhouding met de familie de Gruben werd er een akkoord bereikt over de betaling van het hele kasteeldomein, met de gebouwen. De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg stemde in met deze aanpak.

Uitdagend project

Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg streven er nu na om volgend voorjaar de aankoopakte tekenen. Daarna kunnen er concrete stappen gezet worden voor de opwaardering van het park en zullen er restauratiedossiers voor het kasteel en de remise opgemaakt worden.

De gemeente Heist-op-den-Berg is zeer blij. Burgemeester Luc Vleugels: “Reeds 14 jaar lang streeft onze gemeente ernaar om het kasteeldomein in Booischot te kunnen openen voor onze inwoners en bezoekers aan onze gemeente. Het dossier kende in het verleden hoogtes en laagtes, maar we zijn er samen met Kempens Landschap steeds in blijven geloven. Ik ben dan ook zeer blij dat er vandaag eindelijk een doorbraak voorligt.”

Ook Kempens Landschap is uiteraard enthousiast. Peter Bellens, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap: “Het kasteeldomein van Hof ter Laken is een domein waarin we perfect kunnen laten zien waartoe Kempens Landschap in staat is. De gebouwen zullen een nieuwe bestemming krijgen en het park zal voor iedereen toegankelijk worden. Het is een uitdagend project, maar we zijn niet aan ons proefstuk toe. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Hof ter Laken een prachtige toekomst tegemoet gaat!”

Inga Verhaert, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap, vult aan: “De verstandhouding tussen de gemeente Heist-op-den-Berg, Kempens Landschap en de familie de Gruben is steeds positief gebleven. En vandaag plukken we daar de vruchten van. Als we in het voorjaar van 2018 de akte kunnen tekenen, zal dat dan ook het resultaat zijn van onze jarenlange volharding en een blijvende investering in goed partnerschap.”

Directeur Philippe De Backer bevestigt het enthousiasme van zijn voorzitters en is trots dat Kempens Landschap het vertrouwen krijgt van de familie de Gruben als nieuwe eigenaar van Hof ter Laken. “Dit is een droom van ons team die werkelijkheid wordt. We koesteren Hof ter Laken al lang en gaan dan ook met veel goesting aan de slag! Nogmaals dank aan de familie.”