Provincie Antwerpen

Plattelandssubsidie doet kasteelpark Westmalle floreren

Plattelandssubsidie doet kasteelpark Westmalle floreren

Stichting Kempens Landschap en gemeente Malle ontvangen een plattelandssubsidie van LEADER Provincie Antwerpen. Met de premie worden essentiële werkzaamheden uitgevoerd in het kasteelpark van Westmalle. Bedoeling is om het sprookjesachtige domein in het najaar van 2024 zo volledig toegankelijk te maken voor bezoekers.

In maart 2024 kocht Stichting Kempens Landschap – met essentiële steun van provincie Antwerpen en gemeente Malle – het kasteeldomein van Westmalle aan. De aankoop vormde een unieke kans om het prachtige erfgoed met waardevol natuurdomein publiek te ontsluiten. Voorheen was het domein nauwelijks openbaar toegankelijk, maar met de eigenaarswissel kwam daar snel verandering in. Meteen na de aankoop startten Stichting Kempens Landschap en het gemeentebestuur met de voorbereidingen voor de volledige openstelling van het parkgebied.

LEADER-subsidie

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: “Het kasteel en het omliggende park waren jarenlang in privéhanden. Daardoor was het gebied nauwelijks publiek toegankelijk. Daar brengen wij dankzij de financiële steun van het subsidieprogramma LEADER verandering in. Net als al onze andere LEADER-projecten benadrukken we de kracht van lokale betrokkenheid. Deze initiatieven bouwen aan een veerkrachtig platteland, gedragen door mensen die de streek door en door kennen. Ook in Westmalle. We vinden het belangrijk dat iedereen van dit uniek stukje Malse geschiedenis kan komen genieten.”

LEADER Provincie Antwerpen verleent een maximale subsidie van 7.800 euro aan dit zogenaamde ‘microproject’. Dat zijn kleinschalige projecten die uitvoerbaar zijn op korte termijn.

Historisch wandelpad

Na de aankoop in maart startte de Stichting onmiddellijk met onderhoudswerken in het voorste deel van het park. Overwoekerde paden kregen een maaibeurt en struiken en bomen werden gesnoeid om een vlotte doorgang te garanderen. "De openstelling van het voorste deel van het park was een eerste stap in het toegankelijk maken van dit prachtige domein," aldus gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. "Dankzij de subsidie van LEADER kunnen we nu ook het achterste deel van het park aanpakken en het historische pad openstellen voor wandelaars. Daarnaast plaatsen we ook infoborden die meer vertellen over de historiek en natuurwaarden van het domein.”

Burgemeester Sanne Van Looy kijkt alvast uit naar het najaar: “Het achterste deel van het park herbergt prachtige oude bomen en biedt een fantastisch zicht op het kasteel en de vijver. Om dat wandelpad open te stellen, is echter meer nodig dan alleen onderhoud. Een gespecialiseerde boomverzorger zal zware dode takken uit de bomen verwijderen en we zullen veiligheidsmaatregelen treffen voor de houten bruggetjes. Dankzij de steun van LEADER én Stichting Kempens Landschap kunnen we die broodnodige werken snel uitvoeren en overgaan tot volledige openstelling van het park.”