Provincie Antwerpen

Leerlingen planten bomen in park Franciscanessen in Wuustwezel

Leerlingen planten bomen in park Franciscanessen in Wuustwezel

Het park Franciscanessen in Gooreind is een historisch domein waar vroeger zusters werden voorbereid om op buitenlandse missie te vertrekken. In 2012 werd het park aangekocht door Kempens Landschap en opengesteld voor bezoekers. Sindsdien worden er geregeld beheerwerken uitgevoerd in het park. Hiervoor werd een geïntegreerd landschaps- en bosbeheerplan opgemaakt, waarin de toekomstvisie voor het gebied is uitgestippeld.

Het bos achterin het park, waar voordien vooral fijnsparren stonden, wordt geleidelijk aan omgevormd tot een gevarieerd bos met loofbomen. Bosgroep Antwerpen Noord helpt Kempens Landschap en de gemeente Wuustwezel hierbij. De voorbije jaren werden al verschillende delen van het bos aangepakt.
Een deel van de bomen was - zoals in heel Vlaanderen - aangetast door de letterzetter, een kever die in heel Vlaanderen ganse fijnsparbossen op zeer korte tijd doet afsterven. Afgelopen winter werden de aangetaste bomen gekapt. Om op deze kaalgekapte plek de ontwikkeling van een nieuw bos een duwtje in de rug te geven, werden deze week nieuwe bomen aangeplant. Daarbij werden verspreid enkele grotere solitaire zomerlindes geplant en ook gemengde groepjes kleiner plantgoed van wintereik, zomereik, winterlinde en boskers. Rondom de jonge aanplant werd ook een tijdelijk wildraster gezet. Dit moet er ervoor zorgen dat het aanwezige wild (vooral reeën) in het gebied de kans niet krijgt om zich tegoed te doen aan de jonge boompjes zodat deze tot grote bomen kunnen uitgroeien.

Voor de uitvoering van de aanplant kregen we de hulp van lokale jeugd. Leerlingen van gemeenteschool Klim Op staken de handen zelf uit de mouwen, net als burgemeester Dieter Wouters en schepen Sus Vissers.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Park Franciscanessen
Waar?Wuustwezel

Park Franciscanessen

Wandel door de dreven van dit mooie voormalige kloosterdomein en ontdek de geschiedenis van de zusters die hier werden opgeleid.