Provincie Antwerpen

Vossenstreken in Gestel

Vossenstreken in Gestel

Negentien routes al staan er op Vossenstreken. Deze knotsgekke wandelapp laat kinderen samen met hun (groot)ouders mooie en interessante plekken ontdekken in de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voortaan kunnen jonge speurders daarmee ook het pittoreske dorpje Gestel in Berlaar verkennen.

In het kleine dorpje Gestel lijkt het of de tijd stilstaat. Het Berlaarse gehucht staat bekend als één van de meest pittoreske plekken van de provincie Antwerpen. De authentieke dorpskern ligt tussen twee kasteeldomeinen langs de Nete. Dit prachtige erfgoed is beschermd als dorpsgezicht en verschillende gebouwen zijn bijkomend beschermd als monument. Kempens Landschap ging samen met de gemeente Berlaar aan de slag en herstelde de pastorij, het kerkhof, de schandpaal en het dorpsplein de voorbije jaren in hun oude glorie. Ook vandaag nog begeleidt Kempens Landschap de gemeente voor het behoud van deze authentieke dorpskern. Ondertussen werd het rustige Gestel ook nog eens erkend als officieel stiltegebied.

Beleving op kindermaat

Vossenstreken is een initiatief van Kempens Landschap in samenwerking met de Nederlandse provincie Noord-Brabant en het Nederlandse Natuurmuseum Brabant. Sinds de lancering in 2016 downloadden al meer dan 22.000 mensen deze wandelapp.

De Vossenstrekenroute in Gestel is 2,7 km lang en voert je van het kerkplein naar de oever van de Grote Nete en langs een mooi stukje beemdenlandschap terug naar het dorpscentrum. “Het is heel eenvoudig”, legt Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen uit. “Download eerst gratis de wandelapp en de route van Gestel. Daarna kies je uit drie thema’s. Speur naar aanwijzingen uit het verleden in het thema ‘Tijd Detectives’, spits je oren en geniet van de stilte in het thema ‘Luistervinken’ of ga aan de slag met uitersten in het thema ‘Tegenstellingen.”

Onderweg help je buitenbaas Robin door leuke opdrachtjes uit te voeren. Op die manier leer je Gestel spelenderwijs beter kennen.

“De Vossenstreken wandelapp is ideaal om met kinderen de natuur in te trekken in de herfstvakantie,” stelt Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “Wie er niet genoeg van krijgt, kan dan ook nog vijf andere routes uittesten op domeinen van Kempens Landschap: aan het Fort van Duffel, in Wortel en Merksplas Kolonie, aan kasteel Zellaer in Bonheiden én in het Merodegebied.”

Walter Horemans, burgemeester van Berlaar besluit: “Er is dankzij de samenwerking met Kempens Landschap de voorbije jaren al heel wat veranderd in Gestel. Met de originele app kunnen kinderen deze mooie deelgemeente leren kennen. Hopelijk zien we vanaf nu geregeld kleine speurders verschijnen!”