Provincie Antwerpen

Paviljoen De Notelaer krijgt nieuwe notelaars

Paviljoen De Notelaer krijgt nieuwe notelaars

Paviljoen De Notelaer staat in Hingene in Klein-Brabant. De wilgen en notelaars op het domein zijn typisch voor die streek. Om deze landschapselementen op te waarderen, kan Kempens Landschap nu rekenen op 10.000 euro vanuit de subsidieoproep Scheldehelden 2.0. Dankzij deze steun zal de wilgencollectie of ‘salicetum’ opgewaardeerd worden en worden er naast de toegangsdreef nieuwe notelaars aangeplant.

Merkwaardig erfgoedpareltje

In Hingene, vlak naast de Scheldedijk, prijkt het paviljoen De Notelaer. Dit merkwaardig erfgoedpareltje werd in de achttiende eeuw gebouwd en hoorde bij het kasteeldomein van de familie d’Ursel. De adellijke familie nodigde er haar gasten uit om feesten te geven met uitzicht op de Schelde. Sinds 1968 is het paviljoen beschermd als monument. Vandaag is het een geliefde stopplaats voor wandelaars en fietsers. Rondom het paviljoen bevindt zich een park van circa 5 hectare dat sinds 2000 deel uitmaakt van het beschermde landschap d’Ursel. Kempens Landschap heeft het paviljoen en de omgeving in erfpacht.

Scheldehelden

In oktober 2018 diende Kempens Landschap een subsidieaanvraag in bij de subsidieoproep Scheldehelden 2.0 van de Vlaamse Landmaatschappij. Op 24 april 2019 werd de subsidieaanvraag goedgekeurd en een budget van 10.000 euro toegekend voor de opwaardering van het park. Daarbij ligt de focus op het herstel van twee streekeigen elementen typisch voor Klein-Brabant.

Het salicetum met unieke wilgencollectie

Op domein De Notelaer bevindt er zich een salicetum met een unieke wilgencollectie. Dit salicetum vertelt het verhaal van de historische wijmenteelt en mandenmakerij in Klein-Brabant. Wilgen werden in de omgeving van de Notelaer namelijk vaak gebruikt voor de mandenmakerij. Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen legt uit: “Momenteel is het salicetum sterk verloederd, de wilgen verkeren niet meer in goede staat en worden overwoekerd door brandnetels. Een opwaardering is dus dringend aan de orde, waarbij de brandnetels en ruigte zullen gemaaid worden en de wilgen terug in hakhoutbeheer zullen gezet worden waardoor ze net zoals vroeger jaarlijks worden kortgewiekt. Zo wordt het salicetum terug in ere hersteld.”

De Notelaer en notelaars

Wie op het domein De Notelaer komt, wandelt eerst over een lange toegangsdreef waar een bomenrij van notelaars naast staat. Het paviljoen De Notelaer dankt zijn naam aan een historisch markante notenboom op de dijk. Die bewuste notenboom is er vandaag niet meer, maar de notelaars langs de toegangsdreef leggen nog altijd de link met de naam van het paviljoen “De Notelaer”. Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, licht verder toe: “Momenteel zijn de notelaars naast de toegangsdreef sterk scheefgegroeid en sommige exemplaren zijn volledig omgevallen. Om de bomenrij te herstellen zullen de notelaars vervangen worden. Zo krijgt het domein De Notelaer opnieuw een mooie toegang.”

Toekomstplannen

Met het herstel van het salicetum en de notelaars langs de toegangsdreef zal weer een grote stap gezet worden richting de opwaardering van domein De Notelaer. Kristof Joos, burgemeester van de gemeente Bornem, vult aan: “Samen met Kempens Landschap willen we in de toekomst nog heel wat andere werken uitvoeren. Daardoor zal De Notelaer stap voor stap verder uitgroeien tot een waar pareltje binnen onze gemeente!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

De Notelaer
Waar?Bornem

De Notelaer

Ontdek dit markante gebouw op een idyllische plek naast de Schelde in Hingene!