Provincie Antwerpen

LEGO Masters aan het werk in Hof Ter Laken

LEGO Masters aan het werk in Hof Ter Laken

Björn Ramant en Corneel Clarys, die vorig jaar de finale haalden van het VTM-programma LEGO Masters, laten hun kunsten los op Hof Ter Laken. De volgende maanden zal dit duo het monumentale kasteel uit Booischot nabouwen in LEGO-blokken. Zelfs het interieur zullen ze zo waarheidsgetrouw mogelijk nabootsen. En jij kan hen daarbij een handje helpen.
Hof Ter Laken in de kijker

Het kasteel van Hof Ter Laken is een prachtige neorenaissancegebouw, dat in zijn huidige vorm gebouwd werd rond 1870. Het gebouw en het omliggende park van 30 hectare weten sinds de aankoop en openstelling in 2018 steeds meer mensen te bekoren. “Het is nu al een populaire pleisterplek voor wandelaars en fietsers,” weet Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Maar Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg willen het domein de komende jaren nog meer doen leven. Er komen bijvoorbeeld een samentuin en een speelbos en eens de gebouwen gerestaureerd zijn, krijgen die ook een nieuwe functie. Daarnaast willen we voor jong en oud diverse publieksevenementen organiseren op het domein. Zo zijn we op het idee gekomen om samen met de lokale bevolking en andere geïnteresseerden een maquette van het kasteel te maken.”

“Het idee ontstond tijdens het eerste seizoen van LEGO Masters vorig jaar op tv”, gaat Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, verder. “We waren toen sterk onder de indruk van de creaties die er gemaakt werden met die kleine bouwsteentjes. Daarom hebben we Björn en Corneel - het Vlaamse duo dat in 2020 de finale haalde maar jammer genoeg net naast de hoofdprijs greep - gecontacteerd met de vraag of zij het kasteel van Hof Ter Laken wilden nabouwen. Ze waren gecharmeerd door het domein en het gebouw en gingen dus graag op onze vraag in. Binnenkort gaan ze ook effectief van start.”

Bouwen met jong en oud

“Bedoeling is dat we in het komende halfjaar het kasteel van Hof Ter Laken waarheidsgetrouw gaan namaken in een LEGO-bouwwerk van zo’n 1,5 m breed”, vertellen Corneel Clarys en Björn Ramant, de Vlaamse finalisten van LegoMasters 2020. “We zullen dit deels thuis doen uiteraard, waar we op basis van 3D-beelden die al van het kasteel gemaakt werden alles zo exact mogelijk zullen nabootsen. Maar we willen samen met Kempens Landschap ook twee sessies organiseren in het kasteel zelf. Daarbij zouden we kleine groepjes mensen uitnodigen om met ons mee te bouwen en de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Hoe dat exact zal verlopen, zal afhankelijk zijn van de coronamaatregelen op dat moment, maar het wordt sowieso een heel leuke ervaring, zowel voor ons als de mensen die langskomen! Volg zeker de facebookpagina van Kempens Landschap om je binnenkort te kunnen inschrijven.”

Bewoning en activiteiten hand in hand

“We zijn uiteraard heel blij met dit initiatief van Kempens Landschap, en het feit dat Corneel en Björn er vol enthousiasme mee hun schouders onder zetten”, vertelt een trotse Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg. “Zo wordt het kasteeldomein van Hof Ter Laken origineel in de kijker gezet en worden de mensen uit onze gemeente en omstreken er opnieuw op een leuke manier bij betrokken.”

“Voor wie zich afvraagt wat er momenteel verder in het kasteel gebeurt, kan ik trouwens nog meegeven dat er vanaf eind deze maand een conciërgekoppel intrekt. Door het kasteel te laten bewonen tot aan de restauratie wordt er nog maximaal zorg gedragen voor het gebouw. Maar uiteraard hebben die nieuwe conciërges maar al te graag dat er af en toe iets in het kasteel gebeurt, dus we zullen er wel activiteiten als deze blijven organiseren.”

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete