Provincie Antwerpen

Klompenmakerij in het Merodegebied nu ook in gebarentaal

Klompenmakerij in het Merodegebied nu ook in gebarentaal

Stichting Kempens Landschap lanceert een filmpje voor slechthorenden en doven in het Klompenmuseum Den Eik in Laakdal. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van vzw Landschapspark de Merode, die lokale historische verhalen zoals de Laakdalse klompenmakerij graag onder de aandacht brengt. Met het filmpje zet het Klompenmuseum een stap in de richting van een inclusieve bezoekersbeleving.  

De Kempense gemeente Laakdal huisvest het Klompenmuseum Den Eik. Dit pittoreske museum - dat zich bevindt in de gebouwen van Stichting Kempens Landschap - brengt een eerbetoon aan de klompenmakers die in de 19de en de 20ste eeuw de lokale inwoners van traditioneel schoeisel voorzagen. Het museum biedt een overzicht van de ambachtelijke en mechanische klompenmakerij door de jaren heen. Wie meer wil weten over deze uitstervende stiel, komt hier vast en zeker aan z’n trekken. 

Tine Gielis, burgemeester van Laakdal: “Wij hebben het geluk om over een paar zeer enthousiaste vrijwilligers te beschikken die de bezoekers regelmatig rondleiden in ons Klompenmuseum. Groepen en klassen kunnen ook een bezoek brengen onder begeleiding van een gids en met een demonstratie door een klompenmaker. Eén van deze vrijwilligers, Tim, is doof en wil zich mee inzetten om het verhaal van de klompenambacht te vertellen aan het grote publiek.”

Leerrijke ervaring

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Ambacht toegankelijk maken voor iedereen, met deze toegankelijke video slagen we daar in. Samen met klompenmaker Tim en de Vrienden van het Museum vzw hebben wij onze expertise gebundeld om een filmpje in gebarentaal te creëren. De video zal in het museum op de aanwezige schermen getoond worden en bevat evenveel informatie als een gegidste rondleiding. Op die manier kunnen doven en slechthorenden dezelfde leerrijke ervaring beleven als alle andere bezoekers.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een enorme meerwaarde zal betekenen voor het verhaal van de klompenambacht”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. “Culturele belevingen voor personen met een auditieve beperking zijn schaars en daar willen wij heel graag verandering in brengen. Met dit filmpje zetten we alvast een stap in de goede richting.”

In het bos achter het museum opende Stichting Kempens Landschap in 2011 ook een Klompenbelevingspad. Bezoekers kunnen hier het lopen op klompen ervaren tijdens een tocht door het bos over verschillende ondergronden en avontuurlijke belevingselementen. Het Klompenmuseum en het Klompenbelevingspad bieden samen een uniek totaalpakket voor een leuke gezinsuitstap.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: