Provincie Antwerpen

Poortgebouw abdij Roosendael in nieuw kleedje

Poortgebouw abdij Roosendael in nieuw kleedje

Al bijna 250 jaar begroet een statige classicistische inkompoort de bezoekers aan domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Vorig jaar zijn Stichting Kempens Landschap en Roosendael vzw gestart met de restauratie van het interieur. De conciërgewoonst in poortwoning oost is omgetoverd tot een bezoekersonthaal en poortwoning west is een onthaal voor groepsrondleidingen geworden. Op zondag 23 april ben je welkom om dit zelf te ontdekken. De werken werden uitgevoerd met financiële steun van Toerisme Vlaanderen, de provincie Antwerpen, het agentschap Onroerend Erfgoed en de gemeente Sint-Katelijne-Waver.  

 

Roosendael is een prachtig domein vlakbij de Nete in Sint-Katelijne-Waver. Zo’n 800 jaar geleden werd hier een cisterciënzerabdij opgericht. Na de Franse revolutie kwam dit religieus domein in private handen en werd het omgevormd tot buitenverblijf met een Engelse landschapstuin. Vandaag de dag is het net die mix van landschap en gebouwen die een bezoek aan Roosendael de moeite maakt. Groepen kunnen er terecht in een jeugdverblijfcentrum en ook kampeerders, fietstoeristen en wandelaars zijn welkom.

Kempens Landschap kocht domein Roosendael aan in 2004 en zette sindsdien samen met de gemeente Sint-Katelijne-Waver al heel wat stappen om de monumenten en het landschap op te waarderen. Afgelopen jaar lag de focus op het poortgebouw zodat dit gebouw zijn eeuwenoude functie van onthaal voor bezoekers weer kan opnemen. Dat poortgebouw herbergde lange tijd een conciërgewoonst. Een paar jaar geleden is de laatste conciërge op Roosendael vertrokken en stond het gebouw leeg. Dit gaf Roosendael de kans om het onthaal van bezoekers opnieuw in het poortgebouw onder te brengen. Het ontbrak echter aan middelen om dit effectief te realiseren. Financiering vanuit Toerisme Vlaanderen, de provincie Antwerpen en Onroerend Erfgoed bracht redding.

Het oude onthaal, een bijgebouw uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, verstopte bij aankomst op het domein het zicht op de monumentale inkompoort. De onthaalmogelijkheden en toegankelijkheid waren niet ideaal. Vanuit het vroegere “secretariaat” was het niet mogelijk verbondenheid te creëren met de bijzondere plek die Roosendael is”, vertelt Luc Gobin, voorzitter vzw Roosendael. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap vult aan: “De relancemiddelen vanuit de provincie Antwerpen boden de kans om een professioneel onthaal aan de ingang van het domein in het poortgebouw onder te brengen, een onthaal dat op alle vlakken bijdraagt tot een positieve, impactvolle bezoekerservaring.

 

bezoekerscentrum voor groepenonthaal poortwoning oost

Ook poortwoning west werd gerenoveerd en herbergt nu een onthaal voor rondleidingen. De historische rode tegels zijn van onder de plastic vloerbekleding tevoorschijn getoverd. Het vals plafond werd uitgebroken zodat de oude houten balken opnieuw zichtbaar zijn. Het behang werd verwijderd en de oude muren werden met blauwe kalkverf geschilderd. In dit nieuwe decor werd een klein bezoekerscentrum ingericht met oude prenten van Roosendael en een aantal archeologische objecten die op Roosendael werden gevonden. Verder is op de zolderverdieping een vergaderruimte en het archief ondergebracht.

 

“Om de omgeving van het poortgebouw volledig tot zijn recht te laten komen werd het oude onthaalgebouw afgebroken. Op termijn zal de buitenomgeving opnieuw aangelegd worden door verharde zones uit te breken om er bomen en bloemen aan te planten. Zo wordt de inkomzone groener en straalt ze opnieuw rust uit,” besluit Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

Kristof Sels, burgemeester Sint-Katelijne-Waver, nodigt iedereen uit om het vernieuwde poortgebouw zelf te ontdekken: “Op zondag 23 april is het bezoekerscentrum voor groepen in poortwoning west vrij te bezoeken. Kom zeker eens kijken. En koppel er meteen een wandeling aan doorheen het park. De lente is in het land en dan is het steeds genieten van de bonte voorjaarsflora op domein Roosendael.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Roosendael
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Roosendael

Bezoek deze voormalige cisterciënzerabdij aan de Nete! Vandaag de dag zijn er op het domein een jeugdverblijfcentrum, een fietscafé en een camping.