Provincie Antwerpen

Parketvloeren Ursulineninstituut glanzen weer

Parketvloeren Ursulineninstituut glanzen weer

Deze winter hebben enkele parketvloeren van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver een grondige opknapbeurt gekregen. Vanwege de geldende corona-maatregelen konden er toch geen bezoekers worden rondgeleid in de Wintertuin. Het ideale moment dus om herstellingen uit te voeren.

De Wintertuin van het Ursulineninstituut is vooral gekend vanwege zijn art nouveau glaskoepel uit 1900. Bezoekers aangetrokken door deze erfgoedparel ontdekken tijdens een rondleiding doorheen het Ursulineninstituut nog vele andere mooi gedecoreerde kamers zoals de Alpenzaal of de Feestrefter. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: “Over de parketvloeren van deze ruimten passeerden de voorbije jaren gemiddeld 15.000 bezoekers per jaar. De vloeren kunnen dan ook regelmatig een goed onderhoud gebruiken. Afgelopen jaar was het er echter zeer stil vanwege de corona-pandemie en de daaraan gekoppelde overheidsmaatregelen. Van deze tegenvaller wilden we gebruik maken om enkele werken uit te voeren die anders de rondleidingen mogelijks zouden verstoren.”

De parketvloeren worden doorgaans regelmatig onderhouden met boenwas of olie. Desondanks is er soms grotere schade zoals loskomende plankjes door het regelmatige gebruik. In de Feestrefter bijvoorbeeld krijgen de bezoekers normaal de mogelijkheid om na hun rondleiding iets te drinken en te eten. Alle wandschilderingen stellen een regio voor met hun streekproducten. Vroeger werd in deze refter bij speciale gelegenheden gefeest of mochten families op bezoek bij hun dochter hier samen eten. Het prachtige parket uit tropisch kambala hardhout is dus wel wat gewend, maar was dringend toe aan een grondige opknapbeurt. Nu zijn de vloeren klaar om bewonderd te worden door de bezoekers die hier in de toekomst zullen wandelen. Deze nieuwe toeristische ontsluiting wordt momenteel voorbereid in het door Toerisme Vlaanderen ondersteunde project ‘Wondervolle Wintertuin’.

Dankzij een erfgoedpremie van 6.754 euro van het Vlaams agentschap voor Onroerend Erfgoed kon Kempens Landschap deze winter alvast werken laten uitvoeren aan het parket in de Feestrefter en enkele andere zalen. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: “De werken aan de parketvloeren werden uitgevoerd door een lokale aannemer die het ambacht door jarenlange ervaring goed onder de knie heeft. Hij verzorgde onder andere ook al de restauratie van het prachtige parket in jachtpaviljoen De Notelaer in Bornem, één van onze andere domeinen. De kwaliteit van de uitvoering is zowel voor het agentschap Onroerend Erfgoed als voor ons van het grootste belang. Door natuurlijke producten te gebruiken, willen we onze restauraties daarnaast ook bewust duurzaam aanpakken.”

Naast het herstel van de parketvloeren, werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om bijvoorbeeld cementtegels aan de Eretrap te laten fixeren of schilderwerken te laten uitvoeren in de Chambrettenzaal. Dit is de enige oorspronkelijk bewaarde slaapzaal van het meisjespensionaat en momenteel het erfgoeddepot van het domein. De gecombineerde kost van al deze werken samen bedraagt circa 16.000 euro. Naast de steun van de Vlaamse overheid dragen ook de gemeente Sint-Katelijne-Waver en de vzw Wintertuin bij aan het financiële plaatje.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Wintertuin van de Ursulinen
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Wintertuin van de Ursulinen

Vlakbij Mechelen vind je dit imposante domein met als pronkstuk de prachtige wintertuin in art nouveau stijl.