Provincie Antwerpen

Ontdek de Merode per fiets

Ontdek de Merode per fiets

Vanaf 21 juli ook fietsverhuur op de site van de voormalige stoomzagerij

Door de inspanningen van het gemeentebestuur van Laakdal en de Stichting Kempens Landschap wordt de voormalige stoomzagerij in Laakdal een bruisende site. Deze parel van industrieel erfgoed wordt omgetoverd tot een toeristische onthaalpoort. Naast de 7 eTuktuks kan je vanaf 21 juli vanuit de stoomzagerij het platteland van de Merode nu ook per fiets verkennen.

De oude stoomzagerij van Laakdal

De 19de eeuwse stoomzagerij Beyens ligt pal in een woonwijk ten westen van het centrum van de Laakdalse deelgemeente Klein Vorst. Sinds eind jaren zestig is de tijd er blijven stilstaan. Dit industrieel erfgoed werd in 1993 als monument beschermd en in 2001 kocht de gemeente Laakdal de zagerij grotendeels aan. Na een jarenlange leegstand heeft de gemeente het gebouw in eer hersteld en een nieuwe functie gegeven. Om dit proces in goede banen te leiden deed de gemeente beroep op Kempens Landschap. Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen licht toe: "Met Kempens Landschap hebben we - vanuit onze expertise met andere erfgoeddossiers - steeds mee geijverd voor een goede oplossing voor de stoomzagerij. Het monument moet niet alleen hersteld maar ook ingebed worden in de ruimere regio van de Zuiderkempen en de Merode. Om dat te bereiken, zal er een belevingscentrum komen en worden er naast onze eTuktuks nu ook fietsen verhuurd. Samen met de gemeente Laakdal en IN-Z, een partner uit de sociale economie die de uitbating op zich neemt, geloven we in deze recreatieve uitbreiding!"

Verhuur fietsen

Na de restauratiewerken en de inrichting ervan als verhuurpunt van eTuktuks, worden er nu ook dames- en herenfietsen, kinderfietsen en elektrische fietsen verhuurd. Je kan ze reeds boeken vanaf 21 juli. Een ideaal tochtje met familie, vrienden of collega's. Wie de natuurpracht, erfgoed en stilte van de Merode wil beleven kan zich door het landschap laten leiden met behulp van het fietsknooppuntennetwerk.

Vakantie in eigen land

Tine Gielis, burgemeester van Laakdal, is verheugd: "De samenwerking met Kempens Landschap is opnieuw een schot in de roos. Samen realiseren we een zinvolle herbestemming en waardevolle toeristische ontsluiting voor de streek. De coronacrisis heeft ons weer naar buiten, de natuur en de stilte in, gebracht. Een fietstocht is de ideale mogelijkheid om van onze nieuwe vrijheid te profiteren."

"Deze fietsen komen als geroepen" zegt Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen. "Ook deze zomer staat in het teken van 'Vakantie in eigen land.' Naast het wandelen is fietsen een uitgelezen manier om dit te beleven. Onderweg kan je ondertussen weer iets bezoeken of een terrasje doen. Wij zorgen er alvast voor dat de verhuur coronaproof verloopt."

Interesse?

Ook zin om deze zomer het platteland van de Merode te ontdekken en beleven? Op www.merodefietsen.be vind je meer info en kan je meteen een fiets boeken. De verhuur start op woensdag 21 juli.

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: