Provincie Antwerpen

Steun voor opwaardering kern Booischot en moestuin Hof ter Laken

Steun voor opwaardering kern Booischot en moestuin Hof ter Laken

Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg gaan de komende jaren volop aan de slag in Hof Ter Laken en de Booischotse dorpskern. Dat doen ze samen met de lokale gemeenschap in het project “Bruisend Booischot”. De partners willen via een participatief proces een nieuw plan opmaken voor de dorpskern. Daarnaast zal de historische moestuin/boomgaard in het kasteeldomein van Hof Ter Laken omgevormd worden tot een samentuinproject, met ook een educatieve werking. Vlaanderen en de provincie Antwerpen steunen dit project met een subsidie van 95.000 euro uit het PDPO-fonds Platteland Plus.

Bruisend Booischot

In het project “Bruisend Booischot” willen Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap gedurende 2 jaar samen met de inwoners van Booischot en andere vrijwilligers werken aan een bruisend dorp.

Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg, legt uit: “Enkele jaren geleden gaven de inwoners van Booischot aan dat ze de dorpskern en de omgeving van de kerk graag wat groener zouden willen. Voor ons als gemeente was de meerwaarde van zo’n groen dorpshart meteen duidelijk. Met het project “Bruisend Booischot” willen we hier dus mee van start gaan, meer concreet door dat nieuwe inrichtingsplan samen met alle geïnteresseerde burgers op te maken en al een eerste onderdeeltje te realiseren.”

“Daarnaast liggen er ook in Hof Ter Laken nog projecten op de plank die Kempens Landschap en het lokale bestuur samen met vrijwilligers en geïnteresseerden willen opstarten”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Eén ervan vormt de opwaardering van de historische moestuin/boomgaard in het park. Die lag er op het moment van de aankoop in 2018 wat verlaten bij. We willen de ruimte dan ook terugbrengen in haar historische vorm en charme. Daarbij ontstond het idee om er een sociale ruimte van te maken, waar mensen samen kunnen tuinieren. Ook willen we er een educatieve werking opzetten rond alles wat in een moestuin/boomgaard te beleven valt.”

Provinciale en Vlaamse steun

Dergelijke projecten, waarbij samen met lokale actoren wordt gewerkt aan het versterken van plattelandsdorpen, kunnen zich aanmelden bij het Platteland Plus-fonds voor financiële ondersteuning. Dat deden de partners dan ook. En met succes, want het dossier werd door een jury van onafhankelijke experten goedgekeurd. De Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen zullen het project allebei cofinancieren, voor zowat de helft van de totale projectkost. Het gaat om een subsidie van zo’n 95.000 euro (15% Vlaamse en 33% provinciale cofinanciering).

“Bruisend Booischot bouwt verder aan het Veerkrachtige Dorpen-traject dat de provincie Antwerpen in dit Heistse kerkdorp mee opstartte,” verklaart Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Via Platteland Plus kunnen we de wensen die de inwoners van Booischot eerder uitspraken voor hun dorp mee helpen realiseren. Dit is een belangrijke volgende stap in het participatieproces. Het is de bedoeling dat de Booischotse bevolking ook bij dit project nauw betrokken blijft.”

Meld je aan!

Binnen enkele maanden zullen Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap dan ook starten met de eerste participatieve sessies om het project Bruisend Booischot te realiseren. Mensen die interesse hebben om mee na te denken over het nieuwe plan voor de dorpskern of ‘goesting’ hebben om de samentuin mee vorm te geven of te beheren, kunnen dit alvast laten weten door te mailen naar info@kempenslandschap.be.

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete