Provincie Antwerpen

Podcast over Wortel-Kolonie krijgt drie vervolgafleveringen

Podcast over Wortel-Kolonie krijgt drie vervolgafleveringen

Met gepaste trots laten VisitHoogstraten en Stichting Kempens Landschap 3 nieuwe afleveringen van de podcast 'Aan de Rand van het Land' op je los. Na de pilootaflevering in 2022 werd al snel duidelijk dat de geschiedenis van Wortel-Kolonie zich niet in 1 aflevering laat vertellen. In totaal zijn er nu 4 afleveringen van 'Aan de Rand van het Land'. De reeks brengt het volledige verhaal van Wortel-Kolonie als landbouwkolonie: het verleden, het heden én de toekomst. Regisseur Don Verboven en Productiehuis Zidis hebben er een pareltje van gemaakt.

In 2022 verscheen – naar aanleiding van 200 jaar Wortel-Kolonie – de eerste aflevering van de podcast ‘Aan de Rand van het Land’. Deze podcast vertelt de ontstaansgeschiedenis van de koloniën van weldadigheid. Een schot in de roos zo bleek, want de podcast werd al snel ruim opgepikt en de respons was positief. Ondertussen werd de eerste aflevering al ongeveer 2500 keer gedownload.

En daar zit het creatieve concept vermoedelijk wel voor iets tussen. Geschiedenis op een boeiende manier tot leven brengen, is niet iedereen gegeven. Maar Don Verboven, een Brusselse regisseur, afkomstig uit Meer, maakte het waar. Samen met het Antwerpse productiehuis Uitgesproken, een aantal bekende acteurs en gastheer Lieven Van Gils, realiseerde hij een aantrekkelijke mix van geschiedenis, feiten en straffe vertellingen. Een combinatie die naar meer deed verlangen.

Al snel werd duidelijk dat het verhaal van Wortel-Kolonie niet in één aflevering verteld kon worden.” Aldus schepen van toerisme Arnold Wittenberg. “We zijn daarom op zoek gegaan naar middelen om drie vervolgafleveringen van de podcast te kunnen financieren. Deze vonden we bij LEADER, het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Don Verboven trok opnieuw aan de kar en werd bijgestaan door productiehuis Zidis. En nu, twee jaar later, zijn we ontzettend trots om het vervolg te mogen voorstellen.

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, treedt Arnold Wittenberg enthousiast bij: "Niets is zo ontspannend dan een goed verhaal. Het brengt bezoekers en bewoners uit deze prachtige streek dichter bij de oorsprong van de vijfde kolonie en de erkenning door UNESCO. Met LEADER provincie Antwerpen willen we een steentje bijdragen zodat iedereen op een goede, evenwichtige en aantrekkelijke manier kan beleven wat het landschap te bieden heeft, op welke bijzondere manier er toen al aan armoedebestrijding werd gedaan en welke rol voedselvoorziening hierin had. Daarom investeren we in de nieuwe afleveringen van deze podcast. Zo zetten we de kwaliteit van het landschap extra in de verf, een landschap om te koesteren."

Wortel-Kolonie is een bijzondere plek met een fascinerende geschiedenis. En toch kennen maar weinig mensen de verhalen van de vele tienduizenden mensen die er verbleven. De podcast vertelt die verborgen geschiedenis, legt uit waarom Wortel-Kolonie UNESCO Werelderfgoed werd en geeft een blik op de toekomst. Maar waarom met een podcast?
Waarom niet?” Antwoordt burgemeester Marc Van Aperen. “Vandaag is het belangrijk om op een duurzame, eigentijdse en unieke manier een verhaal te vertellen. Met de filosofie van UNESCO in gedachten willen we het verhaal van Wortel-Kolonie bewaren voor de volgende generaties. En hoe doen we dat beter dan met een podcast? Wanneer en waar je luistert, bepaal je volledig zelf: thuis, in de auto of tijdens een wandeling in Wortel-Kolonie.”

Gedeputeerde Jan De Haes vat het als volgt samen: “Wortel is een unieke ‘PLEK’, waar de gebouwen en het landschap al bijna voor zich spreken en waar je een ‘PLAN’ kan smeden voor een unieke beleving. En het verhaal van de mensen kleeft aan je hart, het is deze ‘PLAK’ die van je bezoek een unieke herinnering maakt.”

Jonas Vermeulen, Nico Sturm en Bruno Vanden Broecke kruipen in de huid van verschillende personages in Wortel-Kolonie. Lieven Van Gils is verteller van dienst. Hij loodst je doorheen de geschiedenis, laat experten aan het woord en zorgt er voor dat de verborgen sporen in het landschap terug zichtbaar worden.

 

 

Je downloadt de podcast gratis en eenvoudig via de meeste gekende platformen zoals Spotify of Apple podcast.