Provincie Antwerpen

Kasteel Zellaer krijgt nieuwe toekomst!

Kasteel Zellaer krijgt nieuwe toekomst!

Het statige Kasteel Zellaer met koetshuis gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Het beschermde monument wordt na restauratiewerken heringericht met onder andere een brasserie, Bed & Breakfast, feestzaal en demonstratiekeuken. De geschiedenis van het kasteeldomein zal verder leven in een klein museum op de site. Dit nieuws maakten Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden woensdag bekend.

Romantisch kasteel

Kasteel Zellaer heeft een middeleeuws uitzicht met een ophaalbrug, kantelen en schietgaten. Maar…schijn bedriegt! Het kasteel werd pas in de negentiende eeuw gebouwd, in de geest van de romantiek. Het ontwerp van de pseudo-middeleeuwse waterburcht is geïnspireerd door een vijftiende-eeuws Frans Loirekasteel. De geschiedenis van het omringende parkdomein van zo’n 18 hectare groot gaat wel terug tot de dertiende eeuw.

Nieuwe beheerders

Sinds september 2017 wordt het Kasteel beheerd door de landschapsvereniging Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden. Sindsdien namen beide partners al heel wat stappen om het domein samen te beheren, open te stellen en een duurzame herbestemming te realiseren in de gebouwen.

Toekomstige invulling

Het als monument beschermde kasteel zal na de restauratiewerken een nieuwe functie krijgen. Daarvoor willen Kempens Landschap en het gemeentebestuur samenwerken met een private partner. “Na een intensieve zoektocht kunnen we de toekomstige uitbaters van Kasteel Zellaer en het Koetshuis voorstellen.” vertelt Philippe De Backer, directeur van Kempens Landschap. “An Schoovaerts en Jurgen Marien uit Putte kwamen als beste kandidaten uit de oproep die we in december lanceerden. Hun ondernemingsplan is precies wat we zoeken voor dit domein: zij zullen samen met ons het kasteel en koetshuis doen herleven met een brasserie, Bed & Breakfast, zaalverhuur voor feesten, evenementen en tentoonstellingen, een demonstratiekeuken voor kookworkshops en kookprogramma’s en de inrichting van een museum over de geschiedenis van domein Zellaer en de gemeente Bonheiden. We kijken er al naar uit.”

Gidsenwerking

Het Kasteel zal af en toe opengesteld worden voor bezoek. De voorbije maanden werd een team vrijwilligers klaargestoomd tot kasteelgids. Nu zondag leiden zij de eerste nieuwsgierigen rond in het kasteel tijdens de kasteelfeesten en ook het weekend erop zal je het kasteel kunnen bezoeken. De partners zijn blij dat zoveel mensen interesse tonen in het monument en vrijwillig de geschiedenis van het kasteeldomein mee willen uitdragen!

Kasteelfeest op 20 mei

Zondag wordt het kasteeldomein feestelijk ingehuldigd. Guido Vaganée, burgemeester van Bonheiden is alvast van de partij: “Het belooft een geweldig openingsfeest te worden met een goedgevuld programma. Meer dan 500 mensen schreven zich in om te komen picknicken op het domein en om 13:00 uur start animatie voor jong en oud. De inwoners en geïnteresseerden kunnen het park en het kasteel ontdekken als nieuwe troef van onze gemeente. Samen met Kempens Landschap hopen we zondag veel bezoekers te mogen ontvangen.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Kasteeldomein Zellaer
Waar?Bonheiden

Kasteeldomein Zellaer

Wandel door het historisch park of volg eens een rondleiding in het neogotisch kasteel Zellaer