Provincie Antwerpen

Kasteeldomein Zellaer verwelkomt nieuwe brug

Kasteeldomein Zellaer verwelkomt nieuwe brug

Op het historische kasteeldomein Zellaer pronkt sinds kort een nieuwe brug. Stichting Kempens Landschap en gemeente Bonheiden vervingen de oude, vervallen brug door een splinternieuw exemplaar. Het herstel van de brug is onderdeel van een reeks verbeteringen gericht op de opwaardering van het domein. Voor de werken werd een toelating bekomen van het agentschap Onroerend Erfgoed.

De geschiedenis van domein Zellaer gaat terug tot in de 13e eeuw. De vesting kende doorheen de eeuwen verschillende adellijke eigenaars en werd meermaals verbouwd. In 1885 liet baron de Vrière het huidige, neogotische kasteel bouwen. In 2017 nam Stichting Kempens Landschap het domein in erfpacht voor een termijn van 54 jaar. De gemeente Bonheiden werd op datzelfde moment eigenaar van 20% van het domein. In een nauw partnerschap maken zij zich sterk om het prachtige domein te beheren, open te stellen en te herbestemmen met een toeristisch-recreatieve functie. Afgelopen maand realiseerden zij een nieuwe brug aan de achterzijde van het kasteel.

Nieuw brugdek

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “De oude brug, die in een zeer slechte staat verkeerde en dringend aan herstel toe was, is vervangen door een nieuw exemplaar. De bestaande bruggenhoofden waren nog stevig genoeg en werden daarom behouden. Het brugdek daarentegen werd verwijderd en vervangen door een nieuw exemplaar. Door de houten leuning biedt de 12 meter lange brug een veilige en esthetisch aantrekkelijke oversteek.” 

Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vult aan: “Gezien de brug zelf geen historische waarde heeft, konden we voor de realisatie van de nieuwe brug geen beroep doen op een erfgoedpremie vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed. Wel werd aan hen toelating gevraagd en bekomen voor het vervangen van het brugdek. Het park van het kasteeldomein is plek waar veel mensen de rust komen opzoeken. De vernieuwde brug is niet alleen een functionele verbetering, maar ook een mooie aanwinst voor het domein.”

Aantrekkelijke toeristische bestemming

Mieke Van den Brande, schepen van Omgeving en Toerisme, is opgetogen met de komst van de nieuwe brug: “Kasteel Zellaer is een parel binnen onze gemeente Bonheiden. De nieuwe brug versterkt de charme van het domein én geeft bezoekers de kans om Zellaer op een veilige manier te verkennen. We hopen dat het kasteeldomein hierdoor een nog aantrekkelijkere bestemming wordt voor zowel de lokale bevolking als toeristen.”

Domein Zellaer omvat niet alleen het kasteel en het koetshuis maar ook 18,5 hectare parkbos”, aldus burgemeester Lode van Looy. “Hier vind je open ruimte, indrukwekkende dreven, wandelpaden, grachten en vijvers. Als gemeente investeren we jaarlijks ettelijke euro’s in het beheer van het domein. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat Zellaer een unieke toeristische troef is. Met Stichting Kempens Landschap hebben we alleszins de partner met de juiste expertise aan onze zijde.”

Zomerbar en doe-expo

Kasteeldomein Zellaer zal de komende maanden heel wat bezoekers mogen verwelkomen. Vanaf 4 mei ontvangen Vos en Haas - personages uit de gelijknamige boekenreeks - jonge lezers op het kasteel voor een gloednieuwe Doe-expo. Vanaf mei tot en met september is ook de zomerbar weer van de partij.

 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Kasteeldomein Zellaer
Waar?Bonheiden

Kasteeldomein Zellaer

Wandel door het historisch park of volg eens een rondleiding in het neogotisch kasteel Zellaer