Provincie Antwerpen

Historische moestuin Hof ter Laken klaar voor een b(l)oeiende toekomst

Historische moestuin Hof ter Laken klaar voor een b(l)oeiende toekomst

De historische moestuin op het kasteeldomein Hof ter Laken in Heist-op-den-Berg onderging de afgelopen jaren een grondige metamorfose. Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg zorgden ervoor dat de voormalige moestuin en boomgaard van het kasteelpark opnieuw actief beheerd worden. Op die manier vormden zij, samen met enthousiaste vrijwilligers, het terrein om tot een plek van ontmoeting en beleving. Het project werd gerealiseerd met financiële steun van Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

In 2020 ging het PDPO Platteland Plus-project ‘Bruisend Booischot’ van start. Dat initiatief bouwt verder aan het Veerkrachtige Dorpen-traject dat de provincie Antwerpen in die Heistse deelgemeente mee oprichtte. Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg engageerden zich om de historische moestuin en boomgaard in het kasteeldomein van Hof Ter Laken te herstellen én om te vormen tot een volwaardig samentuinproject. Ook de vergroening van het dorpsplein stond op de agenda. Het project wordt begin september afgerond en kon rekenen op een subsidie van 95.000 euro uit het PDPO-fonds Platteland Plus van Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Ontmoetingsplaats

"Ontmoeting stimuleren, dat realiseren we ook in de historische moestuin. We plaatsen een bijenhal, een nieuwe toegangspoort en de afwerking van de tuinberging is compleet. Ook de nieuwe serre en koude bakken zijn volop in gebruik door de tuiniers. Daarnaast bleek het nodig om een greppel aan te leggen in de moestuin voor de afvoer van overtollig water. Stichting Kempens Landschap heeft zo bijgedragen aan de voltooiing van de infrastructuur met het oog op de verdere ontwikkeling van deze ontmoetingsplaats,” licht Kathleen Helsen toe, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.

Gemeenschapsgevoel

“Naast het opwaarderen van de moestuin maakten we ook werk van de aanleg van een speelbos op het domein”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. “Kinderen kunnen zich hier volledig uitleven in de natuur. Dankzij de input van de leerkrachten van de lokale lagere school hebben we enkele leuke elementen kunnen installeren. Dat resulteerde onder andere in een openlucht-lesomgeving, die bij mooi weer dienstdoet als buitenklas.”

Jan Moons, burgemeester van Heist-op-den-Berg, concludeert: “Door samen te werken met lokale organisaties en vrijwilligers draagt de moestuin bij tot een sterker gemeenschapsgevoel. Het is een plek waar mensen met veel zin samen de handen uit de mouwen steken en in groep hun eigen groenten en fruit kweken. De teelt gebeurt trouwens volledig ecologisch. We zijn blij dat we samen met Stichting Kempens Landschap een ruimte gecreëerd hebben waar mensen kunnen leren, samenwerken en genieten van al het lekkers dat de natuur ons te bieden heeft.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete