Provincie Antwerpen

Soldatenkost uit WO I

Soldatenkost uit WO I

Wat at een modale soldaat anno 1914? Welke culinaire uitrusting kreeg een soldaat van het leger? Hoe werd het eten bereid tijdens de veldtochten en in de loopgraven? Antwoorden op deze en andere vragen krijgt u in deze tentoonstelling. Wie zich helemaal wil onderdompelen in dit thema is welkom op de (Franstalige) lezing op vrijdag 18 september door samensteller Jean-Philippe Préaux.

De expo behandelt de voeding van de Belgische soldaat in het algemeen, maar geeft ook een beeld van wat de soldaten in het spoorwegfort wellicht aten. Het fort van Duffel, heden eigendom van vzw Kempens Landschap, werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog aangevallen en hield als laatste van de forten aan de zuidelijke Nete-oever stand. Op drie oktober liet het garnizoen de eigen munitie springen, stak het fort in brand en vluchtte weg.

Peter Bellens, gedeputeerde en covoorzitter van vzw Kempens Landschap, prijst de actieve werking op het fort van Duffel: “Deze eerste tijdelijke expo is een goede aanvulling bij de vaste belevingstentoonstelling en zal hopelijk veel geïnteresseerden overtuigen een bezoek te brengen aan het spoorwegfort. Het onderwerp is dan ook zeer actueel en sluit aan bij de herdenking van WO I.” Gedeputeerde en covoorzitter Inga Verhaert vult aan: “Voeding is een dankbaar thema omdat het een zeer tastbare kijk geeft op het dagelijks leven van soldaten meer dan 100 jaar geleden.” 

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: