Provincie Antwerpen

Erfgoedpremie voor beschermde rondbouw kasteeldomein van Westmalle

Erfgoedpremie voor beschermde rondbouw kasteeldomein van Westmalle

Het agentschap Onroerend Erfgoed kent een erfgoedpremie van 375.000 euro toe aan Stichting Kempens Landschap voor de restauratie van het ronde koetshuis op het kasteeldomein van Westmalle. De restauratie start wellicht in 2025 en is een belangrijke eerste stap in de toekomstige invulling van het eeuwenoude kasteeldomein.

Stichting Kempens Landschap werd in maart 2024 eigenaar van het sprookjesachtige kasteeldomein in Westmalle. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een jaarlijkse financiële bijdrage van 159.000 euro én een bankwaarborg van de provincie Antwerpen gedurende de looptijd van de lening. De provincie speelde met andere woorden een sleutelrol in de realisatie van dit project, waarbij haar bijdrage en vertrouwen essentieel was voor de verwerving van dit prachtige kasteeldomein. Vorig jaar werkte de Stichting al een premiedossier uit voor de restauratie van de beschermde rondbouw op het domein in het kader van de themaoproep ‘Kleine totaalprojecten - kastelen en woonhuizen’. Begin deze week volgde een positieve besluitvorming met de toekenning van een premie van 375.000 euro.

Unieke vorm

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Het gebouw deed vroeger dienst als koetshuis met paardenstal en woonhuis. Maar het is vooral de vorm die het enig in zijn soort maakt. Door de jarenlange leegstand, zijn de balkstructuren van dit unieke stukje erfgoed echter aangetast met verzakkingen en scheuren tot gevolg. Een kleine totaalrestauratie van deze merkwaardige rondbouw betekent een belangrijke eerste stap in de opwaardering van de ganse kasteelsite.”

“Dat het agentschap Onroerend Erfgoed deze premie toekent, stemt ons bijzonder hoopvol”, vult gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. “Het kasteel en het omliggende park waren jarenlang in privéhanden. Daardoor was het gebied niet publiek toegankelijk. En dat is jammer, want erfgoed moet leven en mensen begeesteren. Samen met provincie Antwerpen en gemeente Malle zet Stichting Kempens Landschap zich in voor het herstel en de herbestemming van dit prachtige landgoed. Met de toekenning van de premie is de eerste horde genomen.”

Nieuwe invulling

De totale restauratiekost van de rondbouw wordt geraamd op zo’n 1,5 miljoen euro. De rondbouw schept mogelijkheden voor een nieuwe invulling. De volgende stap is op zoek gaan naar een geschikte partner om de toekomstige bestemming in te vullen. De restauratiewerken starten wellicht in 2025. Stichting Kempens Landschap is met dit kasteeldomein overigens niet aan haar proefstuk toe. De erfgoedorganisatie heeft binnen de provincie Antwerpen verschillende kasteeldomeinen in beheer zoals Hof ter Laken in Heist-op-den-Berg, Hof ter Linden in Edegem en domein Zellaer in Bonheiden.

Sanne Van Looy, burgemeester van Malle, sluit trots en vol verwachting af: “Met Stichting Kempens Landschap hebben we een ervaren partner aan onze zijde. Zij werken een integrale visie uit en gaan dan stap voor stap te werk. Met de premie voor de rondbouw is de eerste stap gezet. Het doet ons alvast dromen van een nieuwe plek in onze gemeente waar onze inwoners kunnen beleven, ontmoeten en ontspannen.”