Provincie Antwerpen

Spectaculaire start voor restauratie Beddermolen

Spectaculaire start voor restauratie Beddermolen

Kempens erfgoed ten top

Al in 1683 stond er hier een houten windmolen, gebouwd door de abdij van Tongerlo. Een eeuw later werd ook een molenhuis met stal, schuur en bakhuis bijgebouwd zodat de molen een echt erf kreeg. Het is vrij zeldzaam dat dit geheel van molen en erf mooi bewaard bleef, daarom is de site van de Beddermolen door Vlaanderen erkend als waardevol erfgoed in het Merodegebied.

Werkloze molen

De huidige Beddermolen werd gebouwd in 1980, nadat de vorige molen door een blikseminslag was afgebrand.  Hij kon echter geen graan meer malen omdat er geen binnenwerk meer aanwezig was. Hier brengen Kempens Landschap en de gemeente Westerlo nu verandering in.  

Restauratie door specialisten

Architect Patrick Vanroy bereidde het restauratiedossier van de als monument beschermde molen voor. De molenbouwer Adriaens uit Weert zorgt voor de uitvoering. Door  een Vlaamse erfgoedpremie zal het aandeel van de gemeente Westerlo slechts 86.295 euro bedragen op een totale kost van 645.914 euro.

Meer ruimte om de wieken uit te slaan

Een molen heeft wind nodig om te kunnen malen. Daarom zijn de bomen rondom de Beddermolen ook gekapt, zodat de molen meer ruimte krijgt om de wieken uit de slaan. Vroeger stond er bij de molen heide met grassen en struiken en na de restauratiewerken zal dit uitzicht hersteld worden.

Blikvanger in het landschap

 De Beddermolen zal eind volgende zomer opnieuw de blikvanger van het molendomein worden. Dan verwelkomen we je graag om de molen te bezoeken in volle actie. Vrijwillige molenaars zullen ervoor zorgen dat de Beddermolen geregeld zal draaien. De site van de Beddermolen wordt de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekking in het Merodegebied!

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: