Provincie Antwerpen

Ravenhof in Stabroek krijgt nieuw schrijnwerk

Ravenhof in Stabroek krijgt nieuw schrijnwerk

Wie het kasteel Ravenhof in Stabroek kent, weet dat het monument opvalt door zijn fraaie gevels met verfijnd historische schrijnwerk. Deze waardevolle ramen krijgen nu een professionele restauratiebeurt onder begeleiding van Karuur architecten uit Antwerpen. Zij zullen eerst de nodige onderzoeken uitvoeren om de ramen volgens de regels van de kunst te kunnen herstellen of vervangen waar nodig, met aandacht voor de energetische verbetering van het glaswerk.

Het huidige kasteel Ravenhof met bijgebouwen kreeg vorm in opdracht van de familie Moretus in de negentiende en twintigste eeuw. Sinds 1979 is de gemeente Stabroek eigenaar van het beschermde monument en achterliggende park. Ook de omgeving van het Ravenhof is een bezoek waard: het uitgestrekte Moretusbos ligt op de Belgisch-Nederlandse grens en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en het Nederlandse Staatsbosbeheer. Dit alles is onderdeel van het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: “Stichting Kempens Landschap is al aan de slag met het Ravenhof op verzoek van de gemeente Stabroek. In 2019 lieten we een herbestemmingsonderzoek uitvoeren om te zien hoe de ruimtes in het kasteel beter benut zouden kunnen worden, met respect voor het beschermd monument uiteraard. Voor die studie kregen we destijds van het agentschap Onroerend Erfgoed een premie van 20.000 euro. Uit dit onderzoek kwam het voorstel om een groot deel van de gelijkvloerse en heel de eerste verdieping in te vullen als seminarieruimte met eventueel een brasserie- en horecagedeelte.”

“We besloten om een architectenbureau aan te stellen dat de verschillende types historisch schrijnwerk onderzoekt, in kaart brengt en een restauratiedossier opstelt. Daarbij willen we ook de duurzaamheid en energie-efficiëntie van het gebouw niet vergeten. Eventuele aanpassingen moeten uiteraard passen in het historische kader van het beschermd monument,” vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan.

Rik Frans, burgemeester van Stabroek, is blij met deze eerste stap: “Sinds Stichting Kempens Landschap de gemeente begeleidt, zijn er al heel wat zaken in gang gezet. De restauratie van de beeldbepalende ramen is een belangrijke voorwaarde om op zoek te kunnen gaan naar een private partner die een gedeelte van het kasteel in concessie wil nemen. De architecten van Karuur hebben een hele kluif aan deze uitdagende opdracht, maar we kijken mee uit naar een snelle realisatie van de restauratiewerken!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Kasteel Ravenhof
Waar?Stabroek

Kasteel Ravenhof

Ontdek deze mooie toegangspoort tot het grenspark Kalmthoutse Heide!