Provincie Antwerpen

Lilse molen 'In Stormen Sterk' breidt uit met bakhuis en authentieke oven. Broodnodige hulp gezocht: molenaars zoeken vrijwilligers

Lilse molen ’In Stormen Sterk’ breidt uit met bakhuis en authentieke oven. Broodnodige hulp gezocht: molenaars zoeken vrijwilligers

De windmolen In Stormen Sterk in Gierle krijgt er volgend jaar een bakhuis bij. In een modern bijgebouw naast de molen wordt een authentieke bakoven gebouwd. Zowel voor de bouw van de oven als voor de latere bakkerswerking zoekt Kempens Landschap samen met de gemeente Lille vrijwilligers. Voor geïnteresseerden is er een infomoment op maandag 2 oktober om 19 uur in het gemeentehuis van Lille.

In Stormen Sterk is met zijn spanwijdte van 26,5 meter één van de grootste windmolens van ons land. Hij werd gebouwd in 1837 op de plek waar sinds 1499 een houten standaardmolen stond, die na de doortocht van een orkaan een jaar eerder volledig verwoest werd. In 2007 werd de molen verworven door Stichting Kempens Landschap, die het monument in erfpacht gaf aan de gemeente Lille. Na een zorgvuldige en uitgebreide restauratie in 2014 herrees de windmolen in zijn oude glorie. De restauratiebeurt heeft ervoor gezorgd dat de molen in zijn oorspronkelijke charme hersteld werd en weer volledig operationeel is. 

Marleen Peeters, burgemeester van Lille, legt uit: “De molenaars laten de molen zo veel mogelijk draaien en als er voldoende wind is kan er ook gemalen worden. Het is belangrijk dat de molen een levend monument blijft. Om de werking van het bakhuis aan de molen verder te kunnen uitbouwen, zijn de molenaars op zoek naar helpende handen.Zowel voor de bouw van de oven als voor de latere bakkerswerking worden gemotiveerde vrijwilligers gezocht.”

Luc De Backer, schepen van Toerisme in Lille: “Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden, is welkom op maandag 2 oktober om 19 uur in het gemeentehuis. Kan je er niet bij zijn? Dan mag je contact opnemen met onze dienst toerisme. Elke laatste zondag van de maand is de molen trouwens geopend en dan geven de molenaars je ook graag meer informatie. Komende zondag, 6 augustus, zijn het Molenfeesten. Onze solidariteitsraad organiseert dan de hele dag aan de molen een gezellig dorpsfeest.”

Van graan tot brood

“In Stormen Sterk is een tastbaar bewijs van ons bijzondere erfgoed en toont het resultaat van onze inzet om cultureel verleden te bewaren”, vult Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, aan. “Met de nieuwe bakoven willen we bezoekers een complete beleving bieden. Eerst kan je ontdekken hoe het graan gemalen wordt in de molen, nadien kan je actief deelnemen aan het verwerken van meel tot brood. Wij rekenen op enthousiaste bouwers en bakkers om dat allemaal in goede banen te leiden. Een prachtige job! Mensen zullen hier het platteland beleven door te doen, te ruiken, te zien en te voelen.”

Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: “In samenwerking met de gemeente Lille heeft Kempens Landschap voor dit project een subsidie van Leader verkregen. Dat is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling waarbij we kunnen rekenen op Europese, Vlaamse en provinciale steun. LEADER Kempen Zuid verleent een subsidie voor de bouw van het bijgebouw met authentieke bakoven. Samen met verschillende vrijwilligers, lokale verenigingen en landbouwers willen we bovendien een educatieve wandeling doorheen de graanvelden uitstippelen. Hierdoor leert een brede doelgroep, jong en oud, hoe het proces van graan tot brood verloopt.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: