Provincie Antwerpen

Uitbaters gezocht voor koetshuizen Hof ter Linden

Uitbaters gezocht voor koetshuizen Hof ter Linden

Nabij het centrum van Edegem ligt het prachtige kasteeldomein van Hof ter Linden. De koetshuizen gaan weldra in restauratie en krijgen ook een nieuwe functie. In de zomer van 2017 openen de koetshuizen dan hun deuren. Interesse om er een project op te starten? De gemeente Edegem, Kempens Landschap en Natuurinvest lanceren als eigenaars vandaag een marktoproep voor kandidaten. 

Park en gebouwen met allure

Het kasteeldomein van Hof ter Linden is een prachtig stukje erfgoed van 55 ha, gelegen op een boogscheut van de stad Antwerpen en vlakbij de belangrijke as Brussel-Mechelen-Antwerpen. Het domein is sinds maart 2012 in eigendom van de gemeente Edegem, Kempens Landschap (met steun van de provincie Antwerpen) en Natuurinvest (gelinkt aan het Agentschap voor Natuur en Bos).

Het park trekt dagelijks vele wandelaars en fietsers. Het kasteel wordt nu al opengesteld als locatie voor feesten en als business club. In de toekomst wordt in het gerestaureerde kasteel ook een bed & breakfast ondergebracht.

De eigenaars zullen de komende jaren bijkomende investeringen doen in het park om het nog aantrekkelijker te maken voor wandelaars en fietsers. Zo worden er nog dit jaar paden aangelegd die Hof ter Linden op een kwalitatieve manier verbinden met het centrum van Edegem en met het aanpalende recreatiegebied van Fort 5.

Vanaf deze zomer gaan de koetshuizen in restauratie. Ook het binnenplein en de beeldbepalende poort en balustrades worden aangepakt. De gehele site wordt tegelijkertijd van nieuwe nutsleidingen voorzien. Doelstelling is deze werken klaar te hebben tegen de zomer van 2017.

Om deze restauratiewerken af te kunnen stemmen op de toekomstige invulling van de gebouwen, lanceren de eigenaars vandaag een marktoproep. De koetshuizen kunnen dan vanaf de zomer van 2017 open gaan in hun nieuwe vorm en functie.

 

Partners gezocht

De eigenaars zoeken private personen of rechtspersonen die een duurzame herbestemming willen geven aan één of beide koetshuizen.

De bestemming van het westelijke koetshuis staat al vast. Dit gebouw wordt een toegankelijke brasserie, waar jong en oud kan genieten van eenvoudige gerechten aan gangbare prijzen.

De invulling van het oostelijke koetshuis staat open, maar moet zich wel voldoende onderscheiden van de bestemming van het kasteel en de brasserie. Er zijn diverse mogelijkheden: een exclusieve bar of restaurant, een streekproductenwinkel, een herbestemming in de wellness-, verzorgings- of gezondsheidssector, een kunstinitiatief, een ruimte voor natuureducatie, kantoren toegankelijk voor een ruim publiek, enz.

De kandidaturen moeten ten laatste op 9 september ingediend worden. Een kandidaatsdossier omvat onder meer een visienota, een businessplan en een financieringsplan. De investeringen die van de uitbater(s) verwacht worden, staan opgesomd in het oproepdossier.

De rechtsvorm en de termijn waarin de koetshuizen in exploitatie worden gegeven is niet bepaald. Dit komt aan bod tijdens verdere besprekingen met de geschikte kandida(a)t(en).

Het volledige oproepdossier met alle voorwaarden, praktische informatie en contactgegevens, kunt u hier terugvinden

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Linden
Waar?Edegem

Hof ter Linden

Ontdek dit statige neoclassicistisch kasteel met koetshuizen en wandel door het grote bijhorende landschapspark.