Provincie Antwerpen

Nonnekespad brengt beleving naar Domein Franciscanessen

Nonnekespad brengt beleving naar Domein Franciscanessen

Vandaag werd het Nonnekespad officieel geopend in het park van de Zusters Franciscanessen te Gooreind. De belevingswandeling laat kinderen op een leuke manier kennismaken met het voormalige kloosterdomein. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Kempens Landschap en lokaal  bestuur Wuustwezel. Het nieuwe parcours kwam tot stand dankzij een plattelandssubsidie van LEADER Provincie Antwerpen.

Het Nonnekespad is een gloednieuwe belevingswandeling van ca. twee kilometer met speelelementen en educatieve luisterpalen. Het parcours werd speciaal ontworpen om kinderen al spelend iets te leren over de natuur en de rijke geschiedenis van het voormalige kloosterdomein van de Zusters Franciscanessen. "Het Nonnekespad combineert natuur, geschiedenis en spel op een unieke manier," aldus gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. "Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we erfgoed en recreatie kunnen samenbrengen om zo een breder publiek te betrekken."

Plattelandssubsidie

Het Nonnekespad is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de Wuustwezelse jeugddienst, toerisme Wuustwezel en Stichting Kempens Landschap. Voor de uitwerking van het project konden de partners rekenen op zo’n 55.000 euro financiële steun van LEADER Provincie Antwerpen, het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. "Deze belevingswandeling voor kinderen is een geslaagd voorbeeld van een LEADER project. Het brengt onze de lokale gemeenschap samen, het heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan het verduurzamen van de omgeving,” aldus gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Het Nonnekespad zal dit prachtige natuurgebied levendig en aantrekkelijk maken voor zowel bewoners als bezoekers.”

Lokale verankering

Om het wandelparcours nog aantrekkelijker te maken voor kinderen, werden tussen de luisterpalen enkele natuurlijke speelelementen geplaatst. Via een participatieronde gaven lokale kinderen eerder ook aan welke elementen zij verkozen. De teksten van de luisterpalen werden bovendien ingesproken door leerlingen van de Wuustwezelse Academie. "Het is geweldig om te zien hoe de kinderen van onze gemeente hebben bijgedragen aan de vormgeving van het pad," aldus een trotse burgemeester Dieter Wouters. "Hun input heeft van het Nonnekespad een duurzaam project met een sterke lokale verankering gemaakt."

Leader logo

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Park Franciscanessen
Waar?Wuustwezel

Park Franciscanessen

Wandel door de dreven van dit mooie voormalige kloosterdomein en ontdek de geschiedenis van de zusters die hier werden opgeleid.