Provincie Antwerpen

Hof Ter Laken krijgt een natuuroase

Hof Ter Laken krijgt een natuuroase

Het kasteeldomein van Booischot bij Heist-op-den-Berg krijgt er de komende jaren een bijzondere troef bij. Kempens Landschap zal er een natuuroase aanleggen: een plek waar bezoekers volledig tot rust kunnen komen. De oase komt in het noorden van het park, nabij de Grote Nete, waar vroeger een verwilderde tuin lag. Nadat de tuin vorig jaar al onder handen werd genomen, is nu ook de omliggende grachtenstructuur geruimd. Vanaf dit najaar zullen er nieuwe bomen en struiken worden geplant.

In juli 2018 werden Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg eigenaar van het domein Hof Ter Laken. Het voormalige adellijke landgoed bestaat uit een neorenaissance-kasteel met bijgebouwen omringd door een parkdomein van maar liefst 30 hectare groot. Het geheel is beschermd als monument. Het park is grotendeels opengesteld voor het publiek.

“In de komende jaren zal het domein steeds meer beginnen leven. De gebouwen zullen gerestaureerd worden en een nieuwe publieksfunctie krijgen. Toch willen we dat het park ook de nodige ruimte blijft bieden voor mensen die er rust zoeken en de drukte van alledag even willen loslaten. Daar is in onze maatschappij immers steeds meer nood aan”, vertelt gedeputeerde van de provincie Antwerpen Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap.
“De vroegere tuin van de conciërge, die de laatste jaren sterk verwilderd was en vol exoten stond, willen we dus omtoveren tot een ruimte voor rustbeleving. Door een afwisseling van bomen, struiken en kleine open stukken, gecombineerd met de ligging op een eiland, zal de plek een gevoel van geborgenheid uitstralen.”

“Kempens Landschap werkt momenteel aan een inplantingsplan voor de natuuroase”, vertelt gedeputeerde van de provincie Antwerpen Kathleen Helsen, eveneens covoorzitter van Kempens Landschap. “Verscholen tussen het groen komen er zit- en ligelementen in de open plekken. De inrichting wordt voor 28.500 euro ondersteund door het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos vanuit het subsidiefonds ‘Natuur in je Buurt’. We willen dit najaar starten met de aanplantingen, tot eind 2022. Daarna moet de natuur haar werk doen. De bomen en struiken zullen nog enkele jaren nodig hebben om te groeien en dichte structuren te vormen, maar de aanzet is dan gemaakt.”

Vorig jaar maakten de partners het perceel al klaar door verschillende koterijen af te breken en storende exotische begroeiing te verwijderen. In de historische gracht rondom de oase lag een dikke laag slib van vergane bladeren en ander organisch materiaal. Vorige week ruimde een gespecialiseerde aannemer daarom de gracht. Het overtollige slib moet even uitlekken op de oever en zal dan weggevoerd worden. Dat werk gebeurt met een premie van 17.050 euro van het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente draagt de andere helft van de ruimingskosten. Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg, besluit: “Met de inrichting van de natuuroase en de ruiming van een volgend stukje van de grachtenstructuur zetten we weer een mooie stap in de opwaardering van kasteeldomein Hof Ter Laken. We kijken alvast uit naar het resultaat en hopen je er uiteraard vanaf 2022 te mogen ontvangen!”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete