Provincie Antwerpen

Tien jaar genieten in Afspanning Den Eik

Tien jaar genieten in Afspanning Den Eik

Gisteren werden de uitbaters en de klanten van Afspanning Den Eik in Laakdal in de bloemetjes gezet. Al tien jaar kan je in deze omgevormde hoeve in eigendom van vzw Kempens Landschap komen genieten. De brasserie is een ideale uitvalsbasis om het omliggende landschap van de Merode te ontdekken. Samen met het klompenbelevingspad en het klompenmuseum is Afspanning Den Eik dan ook een flinke toeristische troef in de gemeente Laakdal.

Afspanning Den Eik ligt in het bijzondere landschap van de Merode. Dit uitgestrekte gebied was eeuwenlang in handen van de prinsen de Merode. In 2004 kochten verschillende partners dit aangesloten groengebied van zo’n 1500 ha aan om het in zijn geheel te kunnen bewaren. Dit was het startschot van een regionaal project waar ook Kempens Landschap haar schouders onder zet.

Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen vertelt hoe het begon: “Kempens Landschap kocht in 2006 niet alleen hoeve Den Eik in Laakdal aan, maar ook de Beeltjes en de Kwarekken in Westerlo en de Witput in Herselt. Voor dat ganse gebied werd een integraal plan opgesteld met aandacht voor natuur, cultuur, recreatie en lokale economie. Hoeve Den Eik kreeg na een grondige renovatie een nieuwe invulling als brasserie, waar we nu al jaren een goede samenwerking hebben met de familie Scheerder. In 2008 verhuisde ook het Klompenmuseum naar de site en in 2011 werd er een heus klompenbelevingspad aangelegd, dat vooral bij gezinnen erg in trek is."

Toeristische troef

“Laakdal heeft heel wat te bieden”, zegt Tine Gielis, burgemeester van Laakdal enthousiast. “Met verschillende natuurgebieden hoef je nooit lang te zoeken naar een mooie wandeling of fietstocht in de buurt. Afspanning Den Eik is na tien jaar een gevestigde waarde in Veerle geworden. In Den Eik kan je niet alleen lekker eten maar vind je ook informatie over toerisme in de streek. Dankzij Kempens Landschap en de familie Scheerder is de Merode al tien jaar lang een toegangspoort rijker!”

Ook Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap blikt tevreden terug: “In Afspanning Den Eik is iedereen welkom om even uit te blazen na een stevige wandeling of fietstocht. Met Kempens Landschap kiezen we steeds voor innovatieve projecten om mensen in contact te brengen met natuur en erfgoed. Zo kan je hier sinds 2011 zelf ontdekken hoe het voelt om op klompen rond te lopen. In 2016 werd Vossenstreken gelanceerd, een gratis wandelapp voor avontuurlijke gezinnen om de natuur in te trekken. In Afspanning Den Eik vertrekt er zo’n route naar de bossen van de Merode. Dit voorjaar start er een nieuw toeristisch project van Kempens Landschap in Laakdal. Aan de voormalige stoomzagerij zal je Etuktuks kunnen huren om doorheen de Merode te zoeven!”

Feestmenu 

Zondag kregen alle kinderen een kleine attentie en de tiende klant van de dag werd verrast met een lekkere fles prosecco. De komende tien dagen kunnen de klanten van Afspanning Den Eik ook deelnemen aan een tombola met mooie prijzen. Tenslotte kan je nog een hele maand van een lekker feestmenu komen proeven.

Kom mee vieren

www.deneik.com

www.klompenmuseum.be

www.vossenstrekenapp.com

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: