Provincie Antwerpen

Sierlijke brug in Hof ter Borght hersteld

Sierlijke brug in Hof ter Borght hersteld

De smeedijzeren brug die je naar het eiland in de vijver van het park van Hof ter Borght leidt, schittert na een grondige restauratie. Kempens Landschap en de gemeente Hulshout zetten hun schouders onder de opwaardering van het parkdomein. De werken werden mede mogelijk dankzij subsidies van de Merode, prinsheerlijk platteland v.z.w. en een erfgoedpremie van het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed.

Langs de meanderende oevers van de Grote Nete pronkt Hof ter Borght: een prachtig historisch domein van ruim 18 hectare groot. Het classicistisch landhuis met statige bijgebouwen is in private eigendom en wordt gerestaureerd onder leiding van architectenbureau Erfgoed & Visie. Het kasteelpark strekt zich uit tot aan de Grote Nete en heeft een centrale vijver met een eendenkooi, een idyllisch bruggetje in Engelse stijl en een paviljoentje. Rondom de vijver liggen graspartijen en waardevolle bossen met eeuwenoude bomen. Sinds 2016 hebben Kempens Landschap en de gemeente Hulshout samen het parkdomein in erfpacht.

De brug werd samen met de aanlegsteiger en eendenkooi aangelegd in 1909 in opdracht van de toenmalige eigenaar Jacobs. De sierlijke brug in Engelse stijl past bij de balustrade van het terras op de eerste verdieping van het kasteel. Deze elementen werden aangeduid als ZEN-erfgoed in het in 2019 goedgekeurde natuur- en erfgoedbeheerplan dat Kempens Landschap samen met de gemeente Hulshout liet opmaken voor het volledige beschermde geheel van gebouwen en parkdomein. Deze erfgoedelementen zonder economisch nut kunnen beroep doen op een verhoogd premiepercentage bij restauratiewerken.

“Stap voor stap willen we de grandeur van weleer laten terugkeren in Hof ter Borght,” aldus Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Sinds Kempens Landschap het park in erfpacht nam samen met de gemeente Hulshout, vonden reeds heel wat wandelaars en cultuurliefhebbers hun weg naar het domein. De brug is één van de meest in het oog springende erfgoedelementen bij de vijver en straalt nu opnieuw. Wie de Merode bezoekt, mag deze parel zeker niet overslaan.”, besluit Helsen.

Gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap Jan De Haes vult aan: “Door de coronacrisis hebben de werken wat langer geduurd, maar het resultaat mag er zijn. In januari werd het smeedwerk van de brug gedemonteerd om in een atelier vakkundig hersteld te worden. In mei volgden dan de werken aan het metselwerk, de beton en de leuningen ter plaatse. De brug is verstevigd en kreeg ook een nieuw brugdek. Het smeedwerk werd geschilderd in dezelfde kleur als de balustrade van het landhuis.”

“De voorbije maanden zochten heel wat inwoners de natuur op dichtbij huis. We zijn dan ook verheugd dat het park van Hof ter Borght steeds aantrekkelijker wordt dankzij onze inspanningen. We zullen dit werk samen met Kempens Landschap verder zetten in de toekomst.” besluit Geert Daems, burgemeester van Hulshout.